Španielska loď pri pobreží Gibraltáru spôsobila ďalší incident

NETKY.SK • 21 November 2016, 15:24 • 2 min
Španielska loď pri pobreží Gibraltáru spôsobila ďalší incident

LONDÝN - Loď britského námorníctva HMS Sabre vypálila v nedeľu niekoľko varovných svetlíc smerom k španielskej výskumnej lodi Ángeles Alviňo, keď sa plavila v blízkosti pobrežia Gibraltáru. Informoval dnes britský denník Mirror.

slovakia

left justify in out

Britská strana považuje situáciu za vážnu. Uviedla, že španielske plavidlo preniklo do britských vôd už v piatok. Následne jeho posádka opakovane dostala cez vysielačky upozornenie, že sa nachádza v britských výsostných vodách. Kapitán však na ne nijako nereagoval. Britská loď HMS Sabre potom vypálila niekoľko signalizačných rakiet a španielska loď, ktorá v oblasti robila hydroakustický výskum, odplávala.

 

Nemenovaný predstaviteľ britského ministerstva obrany uviedol, že britské námorníctvo zabráni každému pokusu o prienik do britských teritoriálnych vôd Gibraltáru. Dodal, že britská strana zašle Španielsku v súvislosti s incidentom protest.

 

K podobným incidentom dochádza pri pobreží Gibraltáru relatívne často - naposledy v máji tohto roku, keď britský čln Sabre začal strieľať signálnymi raketami na španielsku pobrežnú loď Rio Sedena, ktorá sa pokúšala brániť americkej atómovej ponorke Florida preplávať v sprievode britskej lode cez španielske pobrežné vody do britského prístavu v Gibraltáre.

 

Spor medzi Španielskom a Veľkou Britániou o Gibraltár trvá už viac ako 300 rokov, keď na základe Utrechtského mieru v roku 1709 Veľká Británia okupovala strategicky dôležitý Gibraltár a ovláda ho dodnes.

Británia považuje tri námorné míle okolo Gibraltáru za svoje výsostné vody, čo však Španielsko neuznáva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies