Španielska dedina Ador odporučila svojim obyvateľom počas horúčav siestovať

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 12:28 • 2 min
Španielska dedina Ador odporučila svojim obyvateľom počas horúčav siestovať

BARCELONA - Zastupiteľstvo v španielskej obci Ador v oblasti Valencia prijalo uznesenie, v ktorom miestnym obyvateľom odporučilo dodržiavať v súčasných horúčavách popoludňajšiu siestu. Informovali o tom denník El País i televízia TVE.

slovakia

left justify in out

Vedenie obce obyvateľom odporúča nerobiť hluk v čase od 14.00 h do 17.00 h, aby bolo možné pospať si alebo jednoducho odpočinúť od horúčav, keď teplota na juhu a v strednej časti Španielska stúpa k 40 stupňom Celzia.

 

Predkladateľom uznesenia bol starosta Joan Faus, ktorý sa pre El País vyjadril, že chcel vytvoriť podmienky na oddych pre všetkých obyvateľov obce a pomôcť im tak znášať vysoké teploty. Podčiarkol pri tom, že radnica siestu, ktorá má aj tak tradíciu v španielskej kultúre, nikomu nenariaďuje, len ju odporúča. Za nerešpektovanie uznesenia však sankcie nehrozia, zdôraznil starosta.


Siesta je bežná v oblastiach s vysokými dennými teplotami, najmä tam, kde ľudia zvyknú na obed aj v lete požívať ťažké jedlá. Popoludňajší spánok je častým zvykom v Albánsku, Bangladéši, Bosne a Hercegovine, Číne, Chorvátsku, na Cypre, v Čiernej Hore, v Grécku, Indii, Iráne, Macedónsku, Malte, Slovinsku, Srbsku, Taliansku (hlavne v južnom), ďalej v krajinách severnej Afriky, na Filipínach, v Pakistane, na Taiwane a vo Vietname.


V Španielsku sa však už dlhšie debatuje o zrušení tejto tradície, pretože dodržiavaním siesty sa zamestnancom výrazne predlžuje čas strávený v práci, takže sa domov nezriedka vracajú aj po 21.00 h.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies