Španieli sú po zásahu videotechniky v papierovo ľahšej vetve pavúka, Hierro však dvíha varovný prst

NETKY.SK • 26 Jún 2018, 10:20 • 2 min
Španieli sú po zásahu videotechniky v papierovo ľahšej vetve pavúka, Hierro však dvíha varovný prst

KALININGRAD - Futbalisti Španielska výsledkovo neoslnili v základnej B-skupine na XXI. majstrovstvách sveta v Rusku (14. júna - 15. júla). Po úvodnej remíze s Portugalčanmi (3:3), ktorú ešte favorit turnaja vzhľadom na kvalitu súpera a najmä strelecké schopnosti trojgólového Cristiana Ronalda akceptoval, však prišlo najtesnejšie víťazstvo nad Iránom (1:0) a nemenej šťastná remíza s Maročanmi (2:2). "La Furia Roja" však napriek tomu obsadila v tabuľke "béčka" 1. miesto a postúpila do osemfinále, v ktorom sa v nedeľu v moskovských Lužnikách stretne s domácimi Rusmi.

slovakia

left justify in out

Mužstvo trénera Fernanda Hierra v doterajšom priebehu šampionátu azda najviac profituje z videotechnologickej novinky na najvyššom fóre MS. V dueli s Iránom mu zásah moskovskej videocentrály zachránil víťazstvo po neuznanom góle Saeida Ezatolahiho, ktorý padol z tesného ofsajdu. V záverečných dueloch "béčka" hralo video opäť v prospech Španielov, dokonca dvakrát. Pri zásahu španielskeho útočníka Iaga Aspasa v nadstavenom čase najskôr postranný rozhodca zdvihol zástavku, ale hlavný Uzbek Ravšan Irmatov po zhliadnutí videa napokon Španielom prisúdil gól na 2:2. V súbežne hranom stretnutí v Saransku medzi Portugalskom a Iránom v rovnako neskorej chvíli arbitri po zásahu techniky odpískali kontroverznú penaltu, z ktorej ázijský zástupca upravil na konečných 1:1 a určil Španielov za víťazov skupiny.

"Ak sa chceme dostať na priečky, o ktorých snívame, musíme v defenzíve upraviť niektoré detaily. Musíme byť sebakritickí a pozrieť sa na to, kde máme rezervy a čo musíme zlepšiť. Určite musíme popracovať aj na prechode do útoku," uvedomuje si nedostatky Španielov kouč Hierro, ktorý tesne pred začiatkom "mundialu" vystriedal vo funkcii odvolaného Julena Lopeteguiho. Niekdajšia dlhoročná opora Realu Madrid sa pristavila aj pri zásahoch videotechnológie. "Všetko nám pred šampionátom vysvetlili. Vieme, ako funguje a vo chvíli, keď sa posudzuje situácia, si skrátka iba musíme počkať na verdikt," doplnil Hierro podľa webu AS.com.

Maročania v pondelok večer v Kaliningrade stretnutí dvakrát viedli, ale Španieli na zásahy Khalida Boutaiba a Youssefa En-Nesyriho zareagovali gólmi Isca a Iaga Aspasa. Španielsko nenatiahlo svoju unikátnu víťaznú sériu v záverečných vystúpeniach skupinovej fázy na MS na deväť triumfov. Tá trvala ešte od "mundialu" 1986 v Mexiku. "Musíme hrať jednoduchšie a nerobiť chyby, ktorých sme sa dnes dopúšťali. Ideme ďalej, ale nesmieme viac súperom rozdávať darčeky v podobe gólov," povedal "špílmacher" Isco. "Skončili sme prví v skupine, máme z toho veľkú radosť. V osemfinále nastúpime proti Rusku. Je to hostiteľ turnaja, bude to veľmi ťažké," nadviazal ďalší zo španielskych strelcov Iago Aspas.

Ako pripomenul známy španielsky denník AS, pri pohľade na vývoj v ostatných skupinách sa podobne ako na ME 2016 vo Francúzsku väčšina favoritov na celkové prvenstvo môže ocitnúť v spoločnej časti vyraďovacieho "pavúka", kde sa navzájom vyradia. Španielsko však ako víťaz B-skupiny bude v jeho papierovo slabšej vetve, v ktorej sa podľa momentálneho vývoja núkajú tieto osemfinálové dvojice: Španielsko - Rusko (už istá dvojica, pozn.), Chorvátsko - Dánsko, Mexiko - Švajčiarsko a Japonsko - Belgicko. Na druhej strane, v prvej časti "pavúka" sa momentálne črtajú tieto konfrontácie: okrem už istej dvojice Uruguaj - Portugalsko aj Francúzsko - Nigéria (príp. Argentína), Brazília - Nemecko či Anglicko - Senegal.

"Dúfam, že Španielsko vyhrá tieto majstrovstvá sveta, pretože potom si budeme môcť povedať, že sme obrali o víťazstvo najlepší tím," poznamenal s dávkou zveličenia marocký brankár Mounir El Kajoui.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona