Španieli si sypali popol na hlavu, Del Bosque: Nastanú zmeny

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 10:46 • 2 min
Španieli si sypali popol na hlavu, Del Bosque: Nastanú zmeny

RIO DE JANEIRO - Ťaženie španielskych futbalistov na ceste za obhajobou titulu svetových šampiónov na MS v Brazílii sa skončilo skôr, ako sa vôbec poriadne začalo. Zverenci trénera Vicente del Bosqueho po zahanbujúcej prehre 1:5 vo svojom úvodnom vystúpení na turnaji s Holandskom ťahali za kratší koniec aj v stredajšom stretnutí, v ktorom im lekciu z efektivity uštedrili hráči Chile (0:2).

slovakia

left justify in out

Španieli sa tak stali vôbec prvými úradujúcimi šampiónmi v histórii MS, ktorí ako obhajcovia titulu prehrali na nasledujúcom turnaji prvé dva zápasy.

 

"Je pravda, že ak sa niečo takéto negatívne stane na vrcholnom podujatí, zväčša sa z toho vyvodzujú dôsledky. Je však ešte príliš skoro na vynášanie rozsudkov. Potrebujeme sa upokojiť a všetko zanalyzovať s jasnou hlavou. Isté však už teraz je, že nastanú zmeny," uviedol po prehre na štadióne Maracana kouč del Bosque.

 

Šesťdesiattriročný kormidelník, ktorý doviedol Španielsko okrem triumfu v Juhoafrickej republike 2010 aj k titulu na kontinentálnom šampionáte v roku 2012 (na ME 2008 triumfovala La Furia Roja pod vedením Luisa Aragonesa, pozn. red.), má zmluvu s reprezentáciou do roku 2016.

 

"Vicente del Bosque si zaslúži náš rešpekt a my hráči budeme podporovať každé jeho rozhodnutie," vyhlásil stopér Sergio Ramos. Del Bosque priznal, že za predčasným odchodom jeho tímu zo šampionátu stála najmä zlá defenzíva. Španieli na posledných troch víťazných šampionátoch inkasovali v 19-tich zápasoch dovedna len šesťkrát. V Brazílii už v prvých dvoch dueloch dostali spolu až sedem gólov.

 

"Ak by ste mi vzhľadom na to, čo sme dokázali za posledných šesť rokov pred šampionátom, povedali, že ani nepostúpime zo skupiny, tak by som vám určite neveril. Boli sme príliš pomalí, nedôrazní, veľmi sme sa obávali neúspechu. Osobne sa môžem iba ospravedlniť za naše výkony. Rovnako ako proti Holandsku ani proti Chile sme jednoducho neboli lepší ako súper," hľadal príčiny neúspechu skúsený kouč.

 

Až 16 hráčov zo súčasného kádra Španielov v Brazílii sa tešilo zo zisku svetových šampiónov pred štyrmi rokmi. Lídrami tímu vtedy boli a mali byť aj tento rok brankár Iker Casillas, stredopoliari Xabi Alonso a Xavi Hernandez. Na hru všetkých troch sa po dvoch prehrách zniesla vlna kritiky.

 

"Snaha nechýbala, ale neboli sme dostatočne hladní po ďalšom úspechu. Stratili sme naše 'know-how', prestali sme hrať hru, ktorá nás zdobila po minulé roky. V momentoch, keď sme prehrávali, sme sa už nedokázali dostať späť do zápasov," sypal si popol na hlavu Xabi Alonso, ktorý ako jeden z viacerých skúsených hráčov možno odohral jeden z posledných duelov v reprezentačnom drese. "Každý cyklus má svoj koniec, hovorí sa, že zväčša sa končí prehrou. Možno toto je náš prípad, asi nastal čas na určité zmeny," dodal Alonso.

 

Útočník Fernando Torres vypadnutie z turnaja nevidel až tak tragicky. "Súperi boli jednoducho lepší. Herný štýl, s ktorým sme slávili úspechy pred časom, tentoraz nefungoval. Myslím si, že ku každému zápasu sme pristúpili s rovnakým nasadením a odhodlaním ako v minulosti. Vtedy sme triumfovali, teraz nám to nestačilo. Ja by som veľa vecí nemenil," uviedol Torres.

 

Pod výkony hráčov z Pyrenejského polostrova sa podpísala aj náročná klubová sezóna, madridské tímy Realu a Atletica končili ročník až májovou účasťou vo finále Ligy majstrov. "Mysleli sme si, že každý hráč je v tej najlepšej forme, ale náročná sezóna dala každému z nás zabrať. Aj to malo vplyv na naše výkony v Brazílii," vyhlásil brankár Iker Casillas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies