Španieli proti JAR a vo Wembley súboj odvekých rivalov

NETKY.SK • 18 November 2013, 12:02 • 2 min
Španieli proti JAR a vo Wembley súboj odvekých rivalov

LONDÝN - Anglicko proti Nemecku vo Wembley - to bude najatraktívnejší zápas spomedzi utorkových medzištátnych prípravných meraní síl. Ani jeden zo súperov sa netešil z víťazstva v piatkových dueloch, Čiľania pretrhli Angličanom šnúru desiatich stretnutí bez prehry, Nemci opäť raz nedokázali zdolať Talianov (už siedmy raz po sebe, pozn.).

slovakia

left justify in out

Súboje týchto dvoch mužstiev patria k vyhrotenejším v športovej histórii, pamätné je najmä finále majstrovstiev sveta 1966 (Anglicko zvíťazilo 4:2 po predĺžení), či semifinálový duel európskeho šampionátu o tridsať rokov neskôr (po remíze 1:1 triumf Nemecka 6:5 na pokutové kopy). Zatiaľ posledné meranie síl sa uskutočnilo na ostatných MS v Juhoafrickej republike, v osemfinále sa z víťazstva 4:1 tešili Nemci. "Majú veľmi, veľmi silný celý národný tím, nie iba základnú jedenástku. Ich herný prejav je plný kvality. Myslím si, že sa zlepšili," povedal anglický stredopoliar Frank Lampard. 

Práve hráčovi FC Chelsea rozhodcovia neuznali regulárny gól na MS 2010 v Bloemfonteine za stavu 1:2. Tridsaťpäťročný rekordér v počte gólov za londýnsky klub povedal, že utorkový súboj nebude pomstou. "Pri odchode domov vtedy vládli v mužstve veľmi negatívne pocity. Boli sme sklamaní. Nemci sú naši rivali, ale nie v zlom. Máme pred nimi veľký rešpekt, ale chceme ich zdolať," dodal Lampard. 

Do zostavy "Albiónu" by sa mali vrátiť brankár Joe Hart, Ashley Cole a kapitán Steven Gerrard, zatiaľ čo štart Daniela Sturridga je otázny. Nemecku bude chýbať defenzívny stredopoliar Sami Khedira, ktorý si v piatkovom dueli proti Taliansku roztrhol predný krížny väz v pravom kolene. Vo Wembley sa nepredstavia ani Mesut Özil, Manuel Neuer a Philipp Lahm. "Zápas proti Anglicku je poslednou šancou pred majstrovstvami sveta na odskúšanie hráčov a jednej alebo dvoch taktických variácií. Lahm, Neuer a Özil sú kostrou tímu a osobne pre mňa je teraz oveľa dôležitejšie dať šancu aj iným hráčom, aby sa ukázali na kľúčových pozíciách, najmä proti takému silnému súperovi ako Anglicko," povedal tréner Joachim "Jogi" Löw, ktorý v piatok oslávil 100. zápas na lavičke nemeckej reprezentácie. 

Španieli sa vrátia do Johannesburgu, kde pred tromi rokmi triumfovali na MS 2010 vo finále proti Holandsku (1:0 po predĺžení). Úradujúcich svetových šampiónov vyzve JAR. Domáci reprezentanti sa môžu stať len druhým tímom, ktorý zdolá Španielsko v tomto roku. Prvú prehru si pripísalo v júli na Pohári konfederácií s domácou Brazíliou (0:3). "Nemali by sme sa podceňovať. Vieme brániť, držať loptu a baviť sa futbalom - naším cieľom je vyhrať. Budeme Španielsku vyrovnaným súperom. Tento zápas odhalí, ako ďaleko sme sa dostali za ten čas, čo som na lavičke," povedal kouč JAR Gordon Igesund, ktorý vlani v júni nahradil Pitsa Mosimana. 

"La Furia Roja" príliš nenadchla v piatkovom prípravnom dueli proti Rovníkovej Guinei. Zverenci trénera Vicenteho del Bosqua zvíťazili "iba" 2:1. V utorkovom meraní síl by sa mali objaviť futbalisti, ktorí otvárali a uzatvárali gólový účet na MS 2010 - Siphiwe Tshabalala z JAR a Andrés Iniesta zo Španielska. V predchádzajúcich troch vzájomných súbojoch sa vždy zrodilo víťazstvo Európanov, to posledné na Pohári konfederácií 2009 (Španieli vyhrali 3:2 po predĺžení v súboji o tretie miesto). 

Hostiteľ budúcoročného svetového šampionátu Brazília sa v kanadskom Toronte predstaví v juhoamerickom súboji proti Čile. Obidve krajiny uspeli aj v piatkových prípravných dueloch: Brazílčania bez problémov zdolali Honduras (5:0) a Čiľania šokovali vo Wembley Angličanov 2:0 po góloch Alexisa Sáncheza. "Kanárici" ťahajú šnúru piatich triumfov v sérii, nebyť augustovej prehry so Švajčiarskom (0:1), mali by na konte 12 víťazstiev po sebe. Čiľania sa tiež nemusia hanbiť za svoju bilanciu, neprehrali v ostatných desiatich zápasoch, naposledy ešte v marci s Peru (0:1). 


Program utorkových medzištátnych prípravných stretnutí vo futbale (časy sú SEČ): 
Rusko - Kórejská republika (Dubaj/SAE, 15.00) 
Slovinsko - Kanada (Celje, 18.00) 
Lichtenštajnsko - Estónsko (Vaduz, 19.00) 
Nórsko - Škótsko (Molde, 19.00) 
Turecko - Bielorusko (Mersin, 19.00) 
Gibraltár - Slovensko (Faro/Portug., 19.30) 
JAR - Španielsko (Johannesburg, 20.00) 
Holandsko - Kolumbia (Amsterdam, 20.30) 
Poľsko - Írsko (Poznaň, 20.45) 
Rakúsko - USA (Viedeň, 20.45) 
Anglicko - Nemecko (Londýn, 21.00) 
Belgicko - Japonsko (Brusel, 21.00) 
Brazília - Čile (Toronto/Kan., už v stredu 2.00) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies