Španieli o finálový hetrik

NETKY.SK • 26 Jún 2012, 07:28 • 2 min
Španieli o finálový hetrik

Španieli o finálový hetrik - Futbal Pred španielskou futbalovou reprezentáciou stojí od dosiahnutia úctyhodnej tretej finálovej účasti na vrcholnom podujatí v rade už len jedna prekážka. V stredajšom semifinále EURO 2012 ňou v ukrajinskom Donecku bude veľ

slovakia

left justify in out

img

Pred španielskou futbalovou reprezentáciou stojí od dosiahnutia úctyhodnej tretej finálovej účasti na vrcholnom podujatí v rade už len jedna prekážka. V stredajšom semifinále EURO 2012 ňou v ukrajinskom Donecku bude veľký rival z Iberského polostrova - Portugalsko. Cristiano Ronaldo a spol. sa však chystajú vystaviť vysokému favoritovi "stopku" pred samotným vrcholom ME a motivuje ich aj veľká šanca zahrať si po ôsmich rokoch znova o trofej, ktorú im na domácom šampionáte v roku 2004 senzačne vyfúkli Gréci.
      Španieli sa môžu stať prvým tímom od roku 1970, ktorý sa predstaví nepretržite trikrát vo finále MS či ME. Úradujúci majstri sveta a Európy na ceste do semifinále najskôr vyhrali základnú skupinu po remíze 1:1 s Talianskom a triumfoch 4:0 nad Írskom a 1:0 nad Chorvátskom. Vo štvrťfinále mali zverenci trénera Vicenteho del Bosqueho pomerne ľahkú prácu s neškodným a vnútorne rozbitým Francúzskom, ktoré zdolali 2:0 presnými zásahmi Xabiho Alonsa a ťahajú už 18-zápasovú šnúru bez prehry v súťažných stretnutiach (MS, ME, kvalifikácia). Brankár Iker Casillas zatiaľ na finálovom turnaji inkasoval len jeden gól a drží si 299-minútovú nepriestrelnosť. Ak v stredu Španieli vyhrajú, stane sa "Svätý Iker" vôbec prvým hráčom na svete, ktorý pokorí métu 100 víťazných zápasov vo farbách národného tímu pri svojom 136. štarte.
      Portugalci však vzbudzujú v radoch najlepšieho tímu sveta rešpekt, obzvlášť veľký pozor si budú musieť dať obrancovia "La Furie Roja" na Cristiana Ronalda. Ten síce v úvodných dvoch zápasoch šampionátu gólovo mlčal a herne sa trápil, ale v rozhodujúcom dueli skupinovej fázy nasúkal Holandsku dva góly znamenajúce postup a rozhodol aj štvrťfinálový súboj s Českom (1:0). V tejto chvíli má na konte 69 presných zásahov v sezóne, v ktorej už Portugalsko čaká len jeden, maximálne dva zápasy. "Cristiano je hráčom, ktorý rozhoduje zápasy. Dokáže na seba vziať zodpovednosť, je veľkou osobnosťou na ihrisku a pre obrancov je ťažké ho brániť," pochválil svojho spoluhráča z Realu Madrid španielsky stopér Sergio Ramos. Ďalší bek del Bosqueho tímu Pique pozná "CR7" aj z opačnej strany barikády, keď vo farbách FC Barcelona mal do činenia s bránením hviezdneho Portugalčana v šlágroch španielskeho Clasica. "Musíme mu znepríjemniť pobyt na ihrisku tým, že ho budeme kolektívne brániť. V súbojoch jeden na jedného by mal výhodu, no ak si ho budeme preberať a zdvojovať, znechutíme mu zápal pre hru. Ak budeme dlho držať loptu a Ronaldo sa k nej nedostane, môže byť z toho frustrovaný," myslí si Pique.
      Pravý obranca Portugalska Joao Pereira očakáva, že súper si bude dávať špeciálny pozor na Ronalda. V prípade jeho tímu platí jednoliaty hlas kabíny, podľa ktorého "celé mužstvo Španielska v nás vzbudzuje rešpekt, ale nie strach". "Sme tradiční rivali, bude to bitka na ostrie noža. Hráči sa medzi sebou dokonale poznajú, dokonca už prebehli esemeskové podpichovačky medzi Casillasom, Pepem a Ronaldom. Ale to patrí k zdravej rivalite v športe. Zajtra budú súpermi, inak zostávajú priateľmi," povedal Pereira. Portugalsko sa musí zaobísť bez útočníka Heldera Postigu, ktorý so zranením zadného stehenného svalu striedal vo štvrťfinálovom meraní síl už na konci prvého polčasu. Kouč "selecaa" Paulo Bento preto prvýkrát na EURO 2012 bude musieť urobiť zmenu v základnej zostave, keď Postigu zrejme nahradí útočníkom Besiktasu Istanbul Hugom Almeidom.
      Bilancia vzájomných zápasov hovorí výrazne v prospech Španielska, ktoré vyhralo 15 meraní síl, v dvanástich prípadoch sa zrodila remíza a sedemkrát triumfoval súper. Na MS 2010 v Juhoafrickej republike zvíťazilo Španielsko nad Portugalskom v osemfinále 1:0. V poslednom vzájomnom súboji v novembri toho istého roka Portugalci ukázali svoju lepšiu tvár, keď v Lisabone triumfovali 4:0, išlo však len o prípravný duel.
      Zápas v Donecku povedie ako hlavný rozhodca Turek Cüneyt Çakir. Víťaz sa vo finále v nedeľu 1. júla o 20.45 SELČ v Kyjeve stretne s úspešnejším z druhej semifinálovej dvojice Nemecko - Taliansko (hrá sa 28. júna).

      semifinále, Doneck, 27. júna, 20.45 SELČ: 
      Portugalsko - Španielsko
      pravdepodobné zostavy:
      Portugalsko: Patricio - Pereira, Alves, Pepe, Coentrao - Meireles, Veloso, Moutinho - Nani, Almeida, Ronaldo
      Tréner: Paulo Bento
      Španielsko: Casillas - Arbeloa, Ramos, Pique, Alba - Busquets, Xabi Alonso - Iniesta, Xavi, Fabregas - Torres
      Tréner: Vicente del Bosque
      rozhodcovia: Cüneyt Çakir - Bahattin Duran, Tarik Ongun (všetci Tur.)

Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies