Španieli nechcú meniť štýl, Holanďania veria protiútokom

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 11:06 • 2 min
Španieli nechcú meniť štýl, Holanďania veria protiútokom

RIO DE JANEIRO - Holanďania s nepriepustnou defenzívou, Španieli s vycibrenou tiki-takou - piatkový súboj v B-skupine futbalových majstrovstiev sveta v brazílskom Salvadore môže ponúknuť rovnaké divadlo ako finálové johannesburské zo šampionátu v Juhoafrickej republike.

slovakia

left justify in out

Pred štyrmi rokmi sa z prvého titulu radovali Španieli po víťazstve 1:0. Rozhodujúci gól strelil Andrés Iniesta v 11. minúte druhého predĺženia.

 

Pred štyrmi rokmi hlavný rozhodca finále Howard Webb vytiahol 13-krát žltú kartu, obranca Holandska John Heitinga predĺženie nedohral. Piatkový súboj povedie v úlohe hlavného arbitra Talian Nicola Rizzoli, na čiarach mu budú pomáhať krajania Renato Faverani a Andrea Stefani. 

 

Španieli prehrali na ostatných dvoch MS len dva z jedenástich zápasov - v Nemecku im v roku 2006 v osemfinále vystavili "stop" Francúzi po víťazstve 3:1, pred štyrmi rokmi zaváhali neskorší šampióni v základnej skupine vo svojom úvodnom vystúpení proti Švajčiarom (0:1). Zaujímavosťou je, že posledné štyri duely "La Furia Roja" na majstrovstvách sveta, ktoré boli zároveň zápasmi vyraďovacej fázy, sa skončili výsledkom 1:0 v prospech Španielska. 

 

Španielski futbalisti počas ostatných rokov preferovali barcelonskú stratégiu založenú na častom držaní lopty a veľkom počte prihrávok. "Musíme sa sústrediť na filozofiu, ktorá nám priniesla veľké úspechy. Nič nemusíme meniť," uviedol stopér Realu Madrid Sergio Ramos. Španielom by mal pomôcť aj uzdravený útočník Diego Costa, ktorého trápil stehenný sval. "Každý deň sa cítim lepšie. Som mimoriadne motivovaný a pripravený na sto percent. Nemôžem sa dočkať začiatku turnaja," vyhlásil zakončovateľ madridského Atlética. 

 

Zverenci trénera Vicenteho del Bosqueho sa v Brazílii pokúsia o triumf na štvrtom významom podujatí v sérii. Španieli dominovali na ME 2008 a 2012 i na MS 2010. V prípade úspechu vo finále šampionátu v juhoamerickej krajine sa stanú prvými, ktorí počas dvoch rokov obhájili titul európskych i svetových majstrov. Holanďanom prvenstvo z MS v zbierke dosiaľ chýba. 

 

Hráči z "krajiny tulipánov" v siedmich stretnutiach na MS 2010 skórovali dvanásťkrát, inkasovali šesť gólov. Aspoň jeden presný zásah si "Oranjes" pripísali na konto vo všetkým zápasoch šampionátu s výnimkou finálového duelu. "Nemyslím si, že by sme momentálne boli schopní prezentovať sa tiki-takou alebo hrať nejaký nádherný futbal. To, čo je nakoniec podstatné, je výsledok," vyhlásil krídelník Bayernu Mníchov Arjen Robben a dodal: "Protiútoky sú veľmi nebezpečná zbraň, ktorú chceme počas turnaja rozhodne využívať." 

 

Tréner Holandska Louis van Gaal má predstavu, ako eliminovať ofenzívnu silu súpera. "Útočiacim hráčom Španielska chceme dať čo najmenší priestor," povedal 62-ročný kormidelník. Amsterdamský rodák debutoval na lavičke Holandska pri víťazstve 2:1 práve nad Španielmi v Seville v roku 2000. "Myslím si, že Španieli majú lepších hráčov, musíme odviesť maximálny výkon," citoval portál nu.nl holandského stopéra Rona Vlaara. "Budeme hrať agresívne a dobre. Verím, že sa im nepodarí nájsť v piatok správny rytmus," uzavrel Vlaar. 

 

V druhom piatkovom zápase B-skupiny vstúpia do turnaja aj zostávajúce dva tímy "béčka" - Čile si o 0.00 h SELČ v meste Cuiabá zmeria sily s Austráliou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona