Španieli a Belgičania budú štyri mesiace strážiť nebo nad Pobaltím

NETKY.SK • 7 Január 2016, 17:32 • 2 min
Španieli a Belgičania budú štyri mesiace strážiť nebo nad Pobaltím

BRUSEL - Severoatlantická aliancia oznámila, že v priebehu dnešného dňa prebehlo v poradí už 40. striedanie leteckých hliadok nad Pobaltím: misiu ochrany vzdušného priestoru Estónska, Litvy a Lotyšska prevzali od Maďarska a Nemecka Španieli a Belgičania.

slovakia

left justify in out

Misia je podľa bruselskej centrály NATO prejavom trvalej solidarity aliancie s jej troma pobaltských spojencami.


Španielsko bude na čele rotačnej misie počas nasledujúcich štyroch mesiacov. K dispozícii má štyri tryskové lietadlá typu Eurofighter Typhoon, ktoré sa nachádzajú na litovskom letisku v Šiauliai. Belgicko misiu podporilo štyrmi stíhačkami typu F-16, ktoré budú operovať z leteckej základne Amari v Estónsku.
Nemecko a Maďarsko strážili vzdušný priestor nad Pobaltím od septembra 2015.


NATO je garantom ochrany vzdušného priestoru nad Pobaltím od roku 2004, kedy Estónsko, Litva a Lotyšsko vstúpili do aliancie. Cieľom tejto misie je pomáhať členským krajinám, ktoré nemajú vlastné bojové lietadlá na stráženie svojho vzdušného priestoru.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies