Španiel de la Rosa upozornil na plasty v oceáne netradičným spôsobom

NETKY.SK • 27 August 2019, 10:47 • 2 min
Španiel de la Rosa upozornil na plasty v oceáne netradičným spôsobom

BRATISLAVA - Predstavte si, že ste na otvorenom mori a jediné, čo vás drží nad vodou je len špeciálne vyrobený paddleboard. Zo San Francisca na Havaj je to vzdušnou čiarou okolo 4800 kilometrov. Španiel Antonio de la Rosa sa rozhodol túto vzdialenosť prekonať na už spomínanom paddleboarde. Chcel tak upozorniť na isté veci.

slovakia

left justify in out

Cestu zdolal za 76 dní, pričom do cieľa na ostrove Oahu dorazil v sobotňajších hodinách. "Po 76 dňoch uprostred oceánu sa teraz cítim dobre," vyjadril sa pre CNN. Vytrvalec chce svojím činom upozorniť na problém znečistenia oceánov plastami, ktoré mu podľa vlastných slov robili spoločnosť každý jeden deň. Pri natáčaní videa, kedy sa nachádzal už len niekoľko kilometrov od cieľa až zamrazilo, keď vidíte, že okolo vás je oceán a vaša jediná záchrana je 7-metrový paddleboard. 

 


Z Kalifornie vyrazil 9. júna a každý deň dokumentoval na sociálnej sieti Facebook. Na ceste ho nesprevádzalo žiadne iné plavidlo a všetko potrebné, vrátane jedla a prístroja na výrobu pitnej vody, si zobral so sebou. Jeho paddleboard má dĺžku vyše sedem metrov, sú na ňom solárne panely, vďaka ktorým si dobíjal prístroje na navigáciu či komunikáciu. Plne naložený mal hmotnosť viac ako 680 kilogramov. Zaujímavé je, že nemá žiadny motor. "Mojím motorom boli moje ruky a nohy," povedal športovec, ktorý za optimálnych podmienok prešiel za deň 65 až 80 kilometrov, inokedy zas len 15. Na oceáne si však neoddýchol, keďže približne každú hodinu musel kontrolovať, či ide správnym smerom. 

 


Antonio de la Rosa počas plavby dokonca aj oslavoval. Na paddleboarde sa dožil svojich 50-tych narodenín. Chytal aj ryby, no nemohol si toho dopriať toľko ako doma. Výsledkom bolo, že schudol približne jedenásť kilogramov. Vyhlásil však , že je prvým človekom, ktorému sa podarilo prejsť z Kalifornie na Havaj na paddleboarde a v súčasnosti premýšľa nad ďalšou neobvyklou expedíciou, pričom už ich má za sebou niekoľko. Podľa svojich slov takýto spôsob života miluje. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona