Spamy nie sú len otravné, veľká časť z nich obsahuje škodlivý vydieračský softvér

NETKY.SK • 26 Júl 2017, 17:53 • 2 min
Spamy nie sú len otravné, veľká časť z nich obsahuje škodlivý vydieračský softvér

BRATISLAVA, – Podľa spoločnosti GFI Software, dodávateľa riešení bezpečnosti v podnikových sieťach, je najčastejším spôsobom napadnutia podnikových počítačov ransomvérom nevyžiadaná pošta, ktorá je zodpovedná za takmer 60 % ransomvérových infekcií.

slovakia

left justify in out

Napriek tomu by sa SMB spoločnosti mali sústreďovať aj na ochranu pred ďalšími útokmi prichádzajúcimi z webu, USB pamätí a prostredníctvom neaktualizovaných systémov.

 

Zo súhrnných údajov GFI Software vyplýva:

- 59 % ransomvérových infekcií v roku 2016 prišlo do firiem prostredníctvom elektronickej pošty;
- 40 % všetkých spamových e-mailov obsahovalo ransomvér;
- Škody spôsobené ransomvérom vzrástli z 24 miliónov dolárov v roku 2015 na 1 miliardu dolárov v roku 2016;
- Podľa údajov americkej National Cyber Security Alliance 60 % malých firiem, ktoré sa stali obeťou vážneho kybernetického útoku, do 6 mesiacov skrachovalo.

 

Ransomware alebo vydieračský softvér je typ škodlivého softvéru, ktorý po infikovaní počítača zablokuje prístup k niektorým alebo všetkým súborom, dokým nie je zaplatené výkupné (z angl. ransom).

 

„SMB spoločnosti sú skupinou podnikov najviac ohrozených ransomvérom, pretože si nemôžu dovoliť adekvátne IT oddelenie a často svoju IT bezpečnosť veľmi podceňujú,“ povedal Zdeněk Bínek zodpovedný za predaj riešení GFI Software v Českej republike a na Slovensku. „Čiastočná či úplná strata prístupu ku kritickým firemným informáciám môže viesť až k fatálnym následkom na ich podnikanie.“

 

Hlavná pozornosť by mala byť venovaná filtrovaniu elektronickej pošty prichádzajúcej do podniku, kde hrozí najväčšie nebezpečenstvo, avšak podceniť sa nemôžu ani iné vektory útoku. GFI Software odporúča využívať špecializované automatizované nástroje na pravidelnú aktualizáciu, na sledovanie výmenných pamäťových médií a filtrovanie prístupu k potenciálne nebezpečným webovým stránkam.

 

Je jasné, že SMB firmy si často nemôžu dovoliť kúpiť a spravovať také množstvo nástrojov, a preto GFI Software od tohto roku ponúka integrované riešenie ochrany podnikových sietí, či už komplexné riešenie ochrany elektronickej pošty alebo riešenie centralizovaného sieťového manažmentu. Obe ucelené riešenia ponúkajú jednoduchú ovládateľnosť a dokonalý prehľad ako pre podnikových IT administrátorov, tak pre poskytovateľov externých riadených služieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona