Spálenie chorvátskej vlajky Šešeljom mala SR bezodkladne odsúdiť

NETKY.SK • 12 Apríl 2015, 08:58 • 2 min
Spálenie chorvátskej vlajky Šešeljom mala SR bezodkladne odsúdiť

BRATISLAVA - Spálenie chorvátskej štátnej vlajky jedným z obvinených pred Mezinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) Vojislavom Šešeljom malo Slovensko bezodkladne odsúdiť. Konštatuje to vo svojom stanovisku tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus.

slovakia

left justify in out

"Tento čin vnímame ako vážnu rozbušku na Balkáne, už desaťročia nazývanom sud s pušným prachom. Ide o spúšťač najhoršej krízy vo vzájomných vzťahoch Srbska a Chorvátska od vojenského konfliktu v 90. rokoch," povedal Martin Klus.

 

Podľa neho okrem oprávnenej kritiky ICTY, že pustila na slobodu Vojislava Šešelja, je na rade Európska únia, ale napríklad aj Slovenská republika, či ďalšie členské štáty EÚ. "Tieto musia v podobných prípadoch naplno využiť svoj diplomatický potenciál a vstupovať do podobných káuz bezodkladne a adekvátnym spôsobom. Okrem jednoznačného odsúdenia akýchkoľvek extrémistických foriem správania musia nevyhnutne zaznieť aj alternatívy," uviedol Klus.

 

Srbského nacionalistu Šešelja obvinil ICTY z vojnových zločinov - napríklad z verbovania neslávne známych polovojenských síl počas balkánskych vojen začiatkom 90. rokov 20. storočia. Vlani v novembri ho prepustili z väzby, aby mohol absolvovať liečbu v Srbsku, ale pod podmienkou, že nebude ovplyvňovať obete ani svedkov a v prípade predvolania sa vráti na súd. Srbskí lekári oznámili, že Šešelj trpí rakovinou hrubého čreva, ktorá sa mu rozšírila aj na pečeň.

 

Šešelj po návrate do srbskej metropoly na tlačovej konferencii vyhlásil, že sa dobrovoľne na súd OSN zriadený v Haagu nevráti.

 

Srbský nacionalista Vojislav Šešelj podpálil pred justičným palácom v Belehrade chorvátsku zástavu ešte 1. apríla tohto roka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies