Spahn verí, že MMF sa dohodne s veriteľmi a zapojí sa do pomoci Grécku

NETKY.SK • 2 September 2015, 16:40 • 2 min
Spahn verí, že MMF sa dohodne s veriteľmi a zapojí sa do pomoci Grécku

BERLÍN - Štátny tajomník nemeckého ministerstva financií Jens Spahn je presvedčený, že Medzinárodný menový fond (MMF) a ostatní veritelia Grécka sa dohodnú na zmiernení jeho dlhovej záťaže.

slovakia

left justify in out

Fond sa tak bude môcť pripojiť k záchrannému programu pre zadlženú krajinu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

 

Spahn v rozhovore pre televíziu Bloomberg ďalej uviedol, že bývalý grécky premiér Alexis Tsipras má v prípade víťazstva v predčasných parlamentných voľbách šancu stať sa "silným lídrom reforiem". Pripomenul však, že Grécko čaká nepopulárna reforma dôchodkového systému, ktorá nebude ľahká.

Čo sa týka MMF a jeho účasti na pomoci Grécku, podľa Spahna dal fond jasne najavo, že má záujem podieľať sa na nej aj finančne, ale pod podmienkou, že veritelia zmiernia Aténam dlhovú záťaž. Viaceré štáty eurozóny však odmietajú znížiť hodnotu gréckeho dlhu, no sú ochotné pomôcť inak, napríklad predĺžiť termín jeho splatnosti.

 

“Som presvedčený, že nájdeme riešenie, ako znížiť Grécku dlh, napríklad predĺžením termínu jeho splatnosti," vyhlásil.

Nová grécka vláda, ktorá vzíde z predčasných volieb, však musí dodržiavať podmienky tretieho záchranného programu, upozornil Spahn, člen strany kresťanských demokratov kancelárky Angely Merkelovej.

 

Prieskumy v Grécku naznačujú, že vo voľbách by mal zvíťaziť Tsipras, ale jeho strana Syriza nezíska v parlamente absolútnu väčšinu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies