Špagetové variácie

NETKY.SK • 12 Február 2018, 9:0 • 2 min
Špagetové variácie

BRATISLAVA - Kto by ich nemiloval...Špagety patria medzi najobľúbenejší druh cestovín a dajú sa pripraviť na rôzne spôsoby. Či už slané alebo sladké, každý si príde na svoje...

slovakia

left justify in out

Špagety s citrónom a so šunkou

 

Suroviny: 360g špagiet - asi 3/4 balíčka, 100g chudšej šunky vcelku, 200ml smotany na šľahanie, 60g masla, 2PL olivového oleja,1 citrón, trocha soli, štipka bieleho korenia, zväzok petržlenovej vňate /nemusí byť/, 2PL parmezánu

 

Príprava receptu: Vo väčšom hrnci dáme variť vodu na špagety. Medzitým si rozpustíme maslo a spolu s olivovým olejom ho zahrejeme. Šunku nakrájame na kocky a na masle s olejom osmažíme. Zalejeme smotanou, pridáme nastrúhanú kôru z citróna a na miernom ohni povaríme asi 5 minút. Osolíme a okoreníme. Vodu na špagety osolíme a špagety varíme do polomäkka. Keď budú hotové, odoberieme si za naberačku vody, ktorú si odložíme a špagety zlejeme, ale nepreplachujeme studenou vodou. Vložíme ich do hrnca, kde sa nám varila omáčka, na silnom ohni spolu s omáčkou a vodou, ktorú sme si odobrali chvíľu povaríme a odstavíme. Podávame posypané nasekanou petržlenovou vňaťou a nastrúhaným parmezánom.

 

obrazok

 

Špagety Carbonara

 

Suroviny: 1 PL masla, 200 g slaniny, 2 strúčiky cesnaku, 1 šalotku, 4 žĺtka, 1 vajce, 100 g parzmezánu, mleté čierne korenie, suché biele víno, 1/2 balíčka špagiet

Príprava receptu: Ako prvé si podľa návodu uvaríme špagety, ktoré necedíme (necháme ich vo vode, v ktorej sme ich varili, aby ostali jemné a neboli suché). Na panvicu dáme maslo, ku ktorému pridáme slaninku a restujeme. Pridáme i celé strúčiky cesnaku, aby slaninku prevoňali. Keď je zo slaninky vypečený tuk, vyberieme ju. Tak isto i cesnak, ktorý už nebudeme potrebovať. Do výpeku dáme na jemno nakrájanú šalotku a restujeme. Následne ju podlejeme suchým bielym vínom, ktoré úplne vyredukujeme (necháme odpariť). Kým sa nám šalotka redukuje, pripravíme si omáčku Carbonara - žĺtky s vajíčkom zmiešame s parmezánom a premiešame. Okoreníme. Do šalotkového základu vložíme späť slaninku a pridáme špagety. Premiešame a odložíme z ohňa bokom. Ihneď vlejeme zmes Carbonara a miešame, špagety s omáčkou dojdú na panvici, pretože je nahriatá a nevznikne nám "praženica". Omáčka má byť krémová. Servírujeme ihneď.

 

obrazok

 

Cesnakové špagety so syrom

 

Suroviny: 400 g špagiet, 150 ml smotany na varenie, 50 g Nivy, 100 g oštiepka, 1 ČL sušeného censkau, 1 ČL cesnakovej pasty, soľ, mleté čierne korenie, olej
 

Príprava receptu: Špagety uvaríme vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale. Najlepšie al dente. Scedíme ich, necháme odkvapkať a premiešame s olivovým olejom. Syr nadrobno nakrájame, vmiešame do smotany a v panvici na miernom ohni rozpustíme. Ochutíme soľou, korením, sušeným cesnakom, cesnakovou pastou a omáčku máme hotovú. Špagety rozdelíme na taniere, prelejeme ich omáčkou a môžeme podávať.

 

obrazok

 

Špagety Alfredo

 

Suroviny: 250 g šunky, 100 h húb, 1 strúčik cesnaku, 3 PL masla, 200 ml smotany, 250 špagiet, mletý muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie
 

Príprava receptu: Špagety uvaríme podľa návodu. Na rozpálenom masle orestujeme cesnak, pridáme nakrájané huby a orestujeme. Pridám šunku a podusíme. Okoreníme, osolíme a zalejeme smotanou. Chvíľu povaríme a dochutíme muškátovým orieškom. Zmesou zalejeme špagety a zamiešame.

 

obrazok

 

Špagety de peppone

 

Suroviny: 500 g špagiet, 75 g masla, 50 g strúhaného syru, 1 feferónka, 5 PL popučených rajčín, 1 pohár vodky, 2 dcl smotany, soľ, mleté čierne korenie

Príprava receptu: Cestoviny dáme variť. Zatiaľ čo sa varia, pripravíme omáčku. V dostatočne veľkej panvici zohrejeme maslo, len čo sa rozpustí pridáme feferónku a paradajky. Pritom neustále miešame, aby sa obsah nespálil. Potom pridáme smotanu. Neustále miešame. V okamihu keď sa začne variť, prilejeme vodku. Za niekoľko okamihov pridáme strúhaný syr, dobre zamiešame, pridáme štipku čierneho korenia a osolíme podľa chuti. Odstavíme z ohňa a čakáme, kým sa neuvaria cestoviny. Keď sú cestoviny správne uvarené, necháme ich odkvapkať, vložíme do panvice s omáčkou. Panvicu opäť postavíme na oheň a dobre zamiešame. Podávame v zohriatej hlbokej mise.

 

obrazok

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona