SpaceX odložil spustenie novej konštelácie satelitov Starlink

NETKY.SK • 29 September 2020, 11:23 • 2 min
SpaceX odložil spustenie novej konštelácie satelitov Starlink

FLORIDA - SpaceX bol nútený v pondelok 28. septembra odložiť štart rakety s konšteláciou satelitov Starlink.

slovakia

left justify in out

Zlé počasie

Americká spoločnosť SpaceX opäť odložila štart nosnej rakety Falcon 9 s trinástou mikrosatelitnou konšteláciou Starlink.

 

Dôvodom boli nepriaznivé poveternostné podmienky v blízkosti kozmodrómu na myse Canaveral v americkom štáte Florida. Spoločnosť to oznámila na svojom Twitteri.

 

"Štart Starlink odkladáme kvôli počasiu. Nový dátum štartu rakety oznámime hneď, ako dostaneme potvrdenie," uviedol SpaceX.

 

Nosná raketa Falcon 9 mala dopraviť na orbit ďalších 60 mikrosatelitov. Štart sa posunul o pár sekúnd pred štartom. Raketa je predbežne naplánovaná na štart v utorok 29. septembra.

 

Štart rakety s trinástou mikrosatelitnou konšteláciou Starlink bol odložený už po druhýkrát. Plánoval SpaceX odpáliť raketu pred desiatimi dňami, avšak štart odložili pre nepriaznivé počasie v oblasti návratu prvého stupňa rakety.

 

Čo je Starlink

Starlink je veľká orbitálna sieť, ktorej účelom je sprostredkovať na celom zemskom povrchu rýchle a cenovo dostupné internetové pripojenie komukoľvek, kto o to bude mať záujem. Ma poskytovať prístup na internet rozmiestnením veľkého množstva malých satelitov na obežnej dráhe blízko Zeme.

 

Tento komunikačný systém poskytne všade, vrátane ťažko dostupných a riedko osídlených oblastí, širokopásmový prístup k internetu rýchlosťou 1 gigabit za sekundu, čo zodpovedá štandardu 5G.

 

SpaceX pôvodne plánuje poskytnúť obyvateľom južných Spojených štátov vysokorýchlostný prístup na internet do konca roku 2020. Spoločnosť odhaduje, že umiestnenie 11-tisíc satelitov na obežnú dráhu a ich uvedenie do prevádzky bude stáť 10 miliárd dolárov.

 

 

V máji 2019 do kozmu vypustili prvých 60 satelitov, v novembri toho istého roku na obežnú dráhu vyniesli druhú konšteláciu Starlinkov. Poslednú v súčasnosti, 12. várku satelitov, do vesmíru vypustili 3. septembra.

 

Aby mohol SpaceX prejsť do beta testovania širokopásmového pripojenia, musí byť na obežnej dráhe najmenej 800 satelitov. V súčasnosti je na orbite 715 mikrosatelitov Starlink.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies