S&P znížila úverový rating Nokie hlbšie do špekulatívneho pásma

NETKY.SK • 6 Júl 2013, 16:07 • 2 min
S&P znížila úverový rating Nokie hlbšie do špekulatívneho pásma

Helsinki: S&P znížila úverový rating Nokie hlbšie do špekulatívneho pásma

slovakia

left justify in out

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) znížila úverový rating fínskeho výrobcu mobilných telefónov Nokia hlbšie do špekulatívneho pásma. Dôvodom je odkúpenie podielu v spoločnom podniku Nokia Siemens Networks (NSN) za 1,7 miliardy eur, ktoré zníži hotovosť fínskeho koncernu a vystaví ho tak väčšiemu riziku, konštatuje agentúra AP.

S&P znížila rating dlhodobých záväzkov Nokie na B+ z BB-, čo je štyri stupne pod úrovňou investičného pásma. Zároveň potvrdila rating jej krátkodobých záväzkov na úrovni B so stabilným výhľadom.

Zníženie ratingu podľa agentúry odráža úroveň finančného rizika po odkúpení podielu v NSN.

Nokia podľa oficiálneho stanoviska verí, že jej rozhodnutie odkúpiť podiel Siemensu v spoločnom podniku zvýši hodnotu fínskej firmy.

Nokia, ktorá sa tak stane 100-% vlastníkom NSN, zaplatí 1,2 miliardy eur v hotovosti a na zvyšných 500 miliónov eur poskytne Siemens stratovému výrobcovi mobilných telefónov jednoročný úver.

Siemens sa už viackrát pokúšal predať svoj podiel v spoločnej firme založenej v roku 2007. Finanční investori však vždy nakoniec cúvli. NSN totiž zostáva aj napriek tretiemu kolu sanácie a zrušeniu tisícov pracovných miest problémovou firmou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona