SP upozorňuje na včasné odhlásenie sa z dôchodkového poistenia

NETKY.SK • 20 Február 2017, 15:27 • 2 min
SP upozorňuje na včasné odhlásenie sa z dôchodkového poistenia

BRATISLAVA - Ak mamičky prihlásené v Sociálnej poisťovni (SP) z dôvodu starostlivosti o dieťa začnú pracovať ako zamestnankyne alebo ako samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), sú povinné odhlásiť sa z dôchodkového poistenia poistenca štátu.

slovakia

left justify in out

Opätovne na to upozorňuje Sociálna poisťovňa. Hovorca SP Peter Višváder uviedol, že okrem pracovného pomeru sa to týka aj poisteniek, ktoré uzavreli dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, ale napríklad aj poslankýň obecného zastupiteľstva.

 

"Za poistencov štátu, a teda aj za tieto mamičky prihlásené v Sociálnej poisťovni, platí poistné na dôchodkové poistenie štát. Ak sa však z tohto poistenia včas neodhlásia, ovplyvní to aj postupovanie ich príspevkov do druhého piliera," vysvetlil.

V súčasnosti, keď dôchodkové správcovské spoločnosti zasielajú výpisy z osobných dôchodkových účtov o nasporených prostriedkoch, Sociálna poisťovňa zaznamenáva veľa sťažností práve takéhoto typu.

 

"Sporitelia upozorňujú na skutočnosť, že už niekoľko mesiacov im Sociálna poisťovňa príspevky nepostupuje. Vo väčšine prípadov ide práve o sporiteľky, ktoré sa po nástupe do zamestnania po rodičovskej dovolenke z dôchodkového poistenia neodhlásili, takže im Sociálna poisťovňa postupovala príspevky za rovnaké obdobie dvakrát," konštatoval Višváder. 

Príspevky štátu boli preto v takomto prípade postúpené neoprávnene. "Po zistení tejto skutočnosti im postupovanie príspevkov do druhého piliera pozastavila, a to až dovtedy, kým príspevky postúpené sporiteľkám navyše Sociálna poisťovňa nezúčtuje," uzavrel Višváder.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies