SP prijíma od januára evidenčné listy len elektronicky

NETKY.SK • 7 Január 2017, 17:53 • 2 min
SP prijíma od januára evidenčné listy len elektronicky

BRATISLAVA - Od začiatku tohto roka sú všetci zamestnávatelia povinní Sociálnej poisťovni (SP) zasielať evidenčné listy dôchodkového poistenia (ELDP) elektronicky.

slovakia

left justify in out

Zamestnávateľom, ktorí majú 20 a menej zamestnancov, sa totiž 31. decembra minulého roka skončilo prechodné obdobie, v ktorom ešte mohli Sociálnej poisťovni zasielať ELDP v papierovej forme.


V ELDP zamestnávatelia uvádzajú údaje potrebné na účely posúdenia nároku na dôchodkovú dávku a na určenie jej sumy ich zamestnancov. Ide pritom o údaje, ktoré zamestnávatelia Sociálnej poisťovni poskytujú priebežne mesačne alebo vôbec neposkytli, prípadne poskytujú výlučne na účely nároku na dôchodkovú dávku. Evidenčné listy sú tak rozhodujúcimi podkladmi na rozhodovanie o dôchodkových dávkach.

 

Od 4. januára 2016 mali zamestnávatelia možnosť namiesto papierových formulárov posielať ELDP elektronicky a od tohto dátumu začali túto možnosť aj využívať. V decembri minulého roka bolo 90 % evidenčných listov dôchodkového poistenia doručovaných poisťovni elektronicky. Od 1. júla 2016 platila povinnosť elektronického doručovania ELDP pre zamestnávateľov s počtom zamestnancov nad 20.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies