S&P potvrdila Grécku rating na úrovni B-/B so stabilným výhľadom

NETKY.SK • 5 Október 2013, 14:54 • 2 min
S&P potvrdila Grécku rating na úrovni B-/B so stabilným výhľadom

ATÉNY - Pozitívnou správou je, že schodok bežného účtu platobnej bilancie Grécka klesá.

slovakia

left justify in out

Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) potvrdila Grécku rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov v zahraničnej a lokálnej mene na úrovni B-/B so stabilným výhľadom. TASR o tom informovala S&P.

Známka B- pre dlhodobé záväzky podľa agentúry odráža jej názor na neisté rastové vyhliadky gréckej ekonomiky a vysokú úroveň štátneho dlhu. Agentúra však zároveň ocenila rozsiahle reformy, ktoré krajina uskutočnila.

S&P odhaduje, že hrubý domáci produkt (HDP) Grécka klesne v tomto roku o približne 4 %, na budúci rok sa zníži o 1 % a v roku 2015 začne rásť a stúpne o 1 %. Jednou z príčin slabého výkonu gréckej ekonomiky v tomto a budúcom roku je znižovanie disponibilných príjmov domácností. Dôvodom je redukcia platov, zvyšovanie daní a stúpajúca nezamestnanosť v dôsledku úsporných opatrení, ktoré musí vláda zavádzať, aby ozdravila verejné financie. Agentúra sa domnieva, že ani investície ešte neožijú, keďže banky sa museli sústrediť na rekapitalizáciu a obmedzili úvery.

Pozitívnou správou je, že schodok bežného účtu platobnej bilancie Grécka klesá. S&P predpovedá, že v tomto roku sa zníži na 1 % HDP z takmer 15 % HDP v roku 2008, vďaka výraznému obmedzeniu dovozu a nižším nákladom na obsluhu gréckeho dlhu po jeho rozsiahlej reštrukturalizácii v roku 2012.

V strednodobom časovom horizonte agentúra očakáva, že stav bežného účtu platobnej bilancie sa ešte zlepší, keďže ekonomika sa začína viac orientovať na externý dopyt a zatiaľ ešte pomerne slabý export začína stúpať vďaka rastúcej konkurencieschopnosti Grécka. Tá je výsledkom reformy pracovného trhu.

Ratingová agentúra odhaduje, že miera nezamestnanosti v krajine, ktorá je najvyššia v celej Európskej únii, bude ďalej stúpať a do konca roka 2014 sa vyšplhá na zhruba 28,5 %. Grécko čaká totiž ešte redukcia prebujneného verejného sektora, ktorá je podmienkou záchranného programu.

Agentúra v tejto súvislosti konštatuje, že Grécko musí ešte dokončiť reformu verejnej správy, zdravotníctva a privatizáciu. Ak sa však vláde podarí dosiahnuť v tomto roku prebytok primárneho rozpočtu, bude môcť požiadať veriteľov o ďalšie zmiernenie úverových podmienok. To by mohlo Aténam pomôcť znížiť alebo dokonca zaplátať očakávanú dieru vo financovaní štátu v rokoch 2015-2016.

Avšak aj napriek reštrukturalizácii gréckeho dlhu S&P odhaduje, že čistý vládny dlh Grécka dosiahne v rokoch 2013-2015 približne 170 % HDP. Jeho výška bude závisieť od výkonu ekonomiky a od príjmov z privatizácie.

Stabilný výhľad gréckeho ratingu odráža odhodlanie štátov eurozóny pomáhať zadlženej krajine a tiež záväzok kabinetu, že bude pokračovať v zavádzaní úsporných opatrení a reforiem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies