SOZA v novembri ocení najlepších skladateľov a textárov, podujatie spestrí mnoho vystúpení

NETKY.SK • 29 Október 2015, 12:48 • 2 min
SOZA v novembri ocení najlepších skladateľov a textárov, podujatie spestrí mnoho vystúpení

BRATISLAVA - Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) tento rok slávnostne odovzdá ceny 10. novembra v bratislavskom Divadle Aréna. Už po osemnásty raz tak ocení slovenských skladateľov a textárov za ich prínos pre domácu hudobnú scénu. SOZA chce prostredníctvom podujatia zároveň podporiť tvorcov za úspešné pôsobenie v hudobnom živote a formovanie profilu slovenskej hudobnej kultúry.

slovakia

left justify in out

Počas galavečera sa predstaví niekoľko interpretov ako napríklad barytonista Martin Babjak, Ján Berky Mrenica a jeho orchester, Juraj Griglák & Company, Robo Grigorov, skupina HEX, dychová kapela Kumpanovi muzikanti, violončelové duo Eugen Prochác a Ján Slávik či česká vokálna formácia SKETY. Organizátori si pre diváčky a divákov pripravili program, ktorý by mal reflektovať rôznorodosť hudobného repertoáru, ktorý SOZA na Slovensku zastupuje. "Súčasťou žánrovo pestrej dramaturgie podujatia bude dychová hudba v podaní excelentných Kumpanových muzikantov či skvelý projekt renomovaného kontrabasistu Juraja Grigláka. Vystúpia teda nielen stálice scény domácej populárnej hudby, ale i špičkoví hudobníci z prostredia ľudovej a klasickej hudby,“ prezradil Anton Popovič.


Ceny SOZA rozdelili na štatistické a honorárne. Prvé menované udeľujú na základe použitia hudobných diel v rozhlase, televízii či na koncertoch v rámci Slovenskej republiky v hodnotenom roku. Honorárne ceny zas vyjadrujú uznanie za prínos pre slovenskú hudbu. O ich udelení rozhoduje Výbor SOZA, ktorý pozostáva z autorov zastupujúcich rôzne žánre. Nominácie na ocenenia SOZA oznámia už 3. novembra.

Prehľad kategórií:
Štatistické ceny:
Cena SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel
Cena SOZA pre textára najhranejších hudobných diel
Cena SOZA za najhranejšiu skladbu
Cena SOZA za najpredávanejší nosič zvukového záznamu tvorby slovenských autorov
Cena SOZA za najpredávanejší nosič zvukovo-obrazového záznamu tvorby slovenských autorov
Cena SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní


Honorárne ceny:
Cena SOZA za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí
Zápis do Zlatej knihy SOZA
Veľká cena SOZA za celoživotné dielo



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona