Rozpočet SOV je dva a pol milióna eur, šéf výboru chce zjednotiť slovenské športové zväzy

NETKY.SK • 9 Jún 2017, 15:33 • 2 min
Rozpočet SOV je dva a pol milióna eur, šéf výboru chce zjednotiť  slovenské športové zväzy

BRATISLAVA - Delegáti na piatkovom 52. valnom zhromaždení Slovenského olympijského výboru (SOV) predpoludním schválili účasť slovenských športovcov na zimných olympijských hrách 2018 v Pjongčangu, rozpočet organizácie na rok 2017 a tiež prijatie dvojice čestných členov.

slovakia

left justify in out

Témou diskusie bol aj zámer zjednotiť športové federácie pod jednou strechou. "Nie je čas na to, aby sme otáľali. Vo svojich ambíciách nie som osamotený, naopak, cítim veľkú podporu v tých myšlienkach, ktoré som dnes prezentoval," uviedol prezident SOV Anton Siekel, podľa ktorého bude mať strešná organizácia lepšiu pozíciu v komunikácii s verejnosťou aj vládou. "Na výkonnom výbore sme o tom už diskutovali, dostal som poverenie rokovať s ostatnými subjektmi. Mali sme veľmi dobrú diskusiu s Konfederáciou športových zväzov, ktorá tento proces odobrila. Dnešným dňom pokračujeme ďalej. Už na najbližšom rokovaní valného zhromaždenia by som chcel predložiť pracovnú verziu návrhu," vysvetlil šéf SOV.

Športový riaditeľ SOV a designovaný vedúci výpravy SR v Pjongčangu Roman Buček delegátom predložil informáciu o príprave účasti na ZOH 2018. "Denne pracujeme na tom, aby naša výprava cestovala na olympiádu do prostredia, ktoré budeme dobre poznať. Zaoberáme sa nielen technickým zabezpečením, ale napríklad aj vzdelávaním športovcov v oblasti výživy a antidopingu," uviedol Siekel, podľa ktorého sa doterajšie aktivity SOV v tomto smere zatiaľ stretávajú s pozitívnymi reakciami zo strany jednotlivých zväzov aj športovcov.

V roku 2017 bude SOV hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške približne 2,5 milióna eur. Viac ako polovica z tejto sumy pochádza zo zdrojov ministerstva školstva, zvyšok je z prostriedkov Medzinárodného olympijského výboru a spoločnosti Slovenská olympijská marketingová. Najviac peňazí je vyčlenených pre športové oddelenie SOV, v súvislosti so ZOH v Pjongčangu minie už v tomto roku 663-tisíc eur. "Ťažko hodnotiť, či nás bude olympiáda stáť veľa peňazí. Je to obrovská prezentácia Slovenska v zahraničí, takže v pomere k výsledku, ktorý môžeme dosiahnuť, je to veľmi výhodné," myslí si Anton Siekel.

Valné zhromaždenie SOV odmietlo nové žiadosti o členstvo zo strany Slovenského zväzu dráhového golfu, Slovenskej asociácie fitnes, kulturistiky a silového trojboja a Asociácie športu pre všetkých SR.

Delegáti na návrh výkonného výboru schválili prijatie dvoch osobností, ktoré sa príkladne zaslúžili o rozvoj a úspechy olympizmu na Slovensku, za čestných členov SOV. Niekdajší známy atlét a neskôr funkcionár Anton Javorka spolu s novinárom Jozefom Kšiňanom zároveň získali aj Zlatý odznak SOV.

Delegáti zhromaždenia dostali aj zoznam držiteľov výročných ocenení SOV za rok 2016, vyznamenaní SOV, ocenení Klubu fair play SOV ako aj výročnej trofeje MOV za rok 2017. Na rozdiel od minulosti odovzdávanie ocenení a vyznamenaní nebolo súčasťou plenárneho zasadnutia, ale uskutoční sa samostatne. Medzi ocenenými a vyznamenanými sú viacerí špičkoví slovenskí športovci z ostatných rokov, ako napríklad atlét Matej Tóth, vodní slalomári Ladislav a Peter Škantárovci, zjazdárka Veronika Velez-Zuzulová, tím futbalistov Slovenska do 21 rokov či boxer Tomáš "Kid" Kovács. Ten dostane výročnú trofej Medzinárodného olympijského výboru za rok 2017.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies