SOV obhajuje Kuzminovú: Agentúra zle preložila jej vyhlásenie!

NETKY.SK • 11 Február 2014, 14:31 • 2 min
SOV obhajuje Kuzminovú: Agentúra zle preložila jej vyhlásenie!

Zlým prekladom slov Anastasie Kuzminovej z ruštiny do angličtiny po triumfe v biatlonových rýchlostných pretekoch na 7,5 km na zimných olympijských hrách v Soči vznikol mylný dojem, že sa necíti byť Slovenkou, ale iba držiteľkou slovenského pasu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dvadsaťdeväťročná biatlonistka po nedeľňajšom triumfe na tlačovej besede priznala, že je Slovenka narodená Rusku. Podľa jej slov sa cíti v Soči ako doma, keďže tamojšie prostredie pre ňu veľmi blízke. Pri preklade jej slov z ruštiny do angličtiny vznikol mylný dojem, že sa cíti ako Ruska. Kuzminová má síce Ťumen napísaný v rodnom liste, ale cíti sa už skôr Slovenkou. Už po pretekoch ďakovala obyvateľom SR za podporu. Svoj vzťah k Slovensku ukázala aj na pondelňajšej medailovej ceremónii, kde s hrdosťou a slzami v očiach zaspievala štátnu hymnu.

 

Vzhľadom na fakt, že niektoré slovenské médiá prebrali správu z agentúry AP s chybným prekladom slov Anastasie Kuzminovej v ruštine z tlačovej besedy po zisku zlatej medaily v pretekoch biatlonistiek na ZOH v ruskom Soči o jej väzbe na Slovensko, resp. na Rusko, Slovenský olympijský výbor a vedenie slovenskej výpravy na ZOH v Soči vydáva nasledovné vyhlásenie:


"Anastasia Kuzminová má slovenské občianstvo, žije s manželom aj so synom už šesť rokov na Slovensku, dlhodobo veľmi úspešne reprezentuje Slovensko, hovorí po slovensky, jej syn chodí do slovenskej školy a vždy prejavovala veľkú vďaku Slovensku. Celé Slovensko mohlo vidieť, s akým oduševnením spievala našu hymnu na pondelňajšom ceremoniáli odovzdávania olympijských medailí. Na Slovensku sa cíti doma. 

Rusko je Anastasiina rodná vlasť. Vyrastala tu, v Rusku žijú jej rodičia, súrodenci, rozsiahle príbuzenstvo, množstvo priateľov. Je samozrejmé, že aj v tomto prostredí sa cíti doma - takisto ako na Slovensku. Človek sa predsa môže cítiť doma aj na dvoch miestach, ktoré sú jeho duši veľmi blízke. 

Anastasia Kuzminová veľmi dobre ovplyvňuje našu mladú generáciu. Ide z nej veľmi pozitívna energia, z ktorej môžeme tu v Soči aj na Slovensku čerpať my všetci. Celé Slovensko by si malo vážiť, akým spôsobom ho pozitívne zviditeľňuje vo svete." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona