SOV naďalej vyvíja aktivity na pomoc vzniku Fondu na podporu športu

NETKY.SK • 6 September 2018, 13:42 • 2 min
SOV naďalej vyvíja aktivity na pomoc vzniku Fondu na podporu športu

BRATISLAVA - Slovenský olympijský výbor (SOV) naďalej vyvíja aktivity na pomoc vzniku Fondu na podporu športu.

slovakia

left justify in out

Ten figuruje v Programovom vyhlásení vlády na roky 2016 až 2020 a úloha "Návrh zákona o fonde na podporu športu" patrila aj do plánu legislatívnych úloh vlády SR 2017. Podľa stanoviska Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR sa športové organizácie vyjadrili, že zákon predložia poslanci NR SR.

SOV je na základe viacerých diskusií v športovom hnutí pripravený ponúknuť znalosti a dokumenty zodpovednému rezortu a uvažuje o ďalších možnostiach vrátane poslaneckej iniciatívy. Fond na podporu športu definuje ako nezávislú, samostatnú, špecializovanú inštitúciu po vzore Fondu na podporu umenia, ktorý funguje tri roky. Začiatočný balík peňazí navrhuje vo výške 15 až 20 miliónov eur, čo je aj približný objem Fondu na podporu umenia. V správnej rade by boli traja ľudia navrhnutí rezortom, dvaja z SOV, jeden zástupca komisie športovcov a jeden predstaviteľ Slovenského paralympijského výboru (SPV). V dozornej rade by sedeli traja ľudia, ktorých navrhne ministerstvo, jeden človek z SOV a jeden z SPV. Finančné prostriedky by sa rozdeľovali na základe dotačných výziev (návrh - I. Športové podujatia, II. Šport pre všetkých/vrcholoví športovci, III. Šport pre mládež). Dôležitú časť tvoria športové poukazy, pri ktorých by sa rodič podieľal na nákladoch z 50 percent. Cieľ je, aby sa touto spoluúčasťou predišlo špekuláciám s poukazmi. Pri spoluúčasti si tiež rodič viac sleduje úroveň poskytovaných služieb, pretože dal na poukazy tiež peniaze. Prvotný návrh je príspevok dvakrát do roka 40 eur, ideálna predstava 150 eur ročne.

"Poukázali sme, že tieto úlohy sú zakotvené v Programovom vyhlásení vlády. Športové poukazy sú spomínané v Zákone o športe. Cítime potrebu nestrácať čas a to, čo je pripravené, ukázať športovej verejnosti či širšiemu okruhu záujemcov o túto problematiku. Aby sme vedeli vyladiť čo najviac chýb a pripraviť legislatívny rámec, ktorý by bol najpriechodnejší a spĺňal by čo najviac parametrov, ktoré potrebujeme zohľadniť," povedal prezident SOV Anton Siekel.

Do fondu by mohli putovať priame príspevky z rozpočtu, prípadne odvody z lotérií, spotrebnej dane z nezdravých potravín, penále, pokút a iných sankcií. "Na rezorte sa schádzala pracovná skupina, prizývali sme odborníkov na konkrétne oblasti. Primárnou úlohou tejto pracovnej skupiny bolo práve zavedenie Fondu na podporu športu ako distribučného uzla športových poukazov. Podarilo sa nám urobiť kus práce. Je to záväzok, ktorý je potrebné naplniť, preto sú programové vyhlásenia prijímané. Otázka je kedy, čas strašne rýchlo beží, každý týždeň, mesiac nás posúva niekde, kde si nezaslúžime. Preto sme možno prebrali iniciatívu, nemyslíme si, že je nesprávne byť aktívnejší a ukázať, že športové hnutie čaká na takúto formu financovania a želá si ju," pokračoval Siekel.

Právnik a predseda legislatívno-právnej komisie SOV Patrik Hrbek považoval nedávnu diskusiu na pôde odbornej pracovnej skupiny za prínosnú. "Aj napriek prínosnej diskusii, ktorá predstavila prvé možnosti fungovania, zamerania a činnosti tohto fondu po vzore Fondu na podporu umenia, bola činnosť pracovnej skupiny a úloha vzniku špecializovaného fondu pre šport odložená z neobjasnených dôvodov opäť na neurčito," povedal Hrbek vo svojom článku na stránke olympic.sk.

"Prišlo by mi ľúto, keby sme teraz čakali. Chceli sme dať najavo, že táto forma je pripravená a tento zákon by si mohol niekto osvojiť a zobrať ako svoju agendu. Zatiaľ boli reakcie zo všetkých strán vysoko pozitívne. Argumenty, prečo by sme mali odložiť túto agendu, môžu byť, a ja o nich nemusím vedieť. Sú to možno požiadavky na štátny rozpočet, zdroje financovania. Darmo urobíme krásny inštitút, keď ho nebudeme mať z čoho financovať. Podľa mojich dnešných znalostí a v dobrej viere, že je to všeobecne prospešné pre spoločnosť, si myslím, že sa nám podarí presvedčiť kompetentných na rezortoch, vo vláde a v parlamente, aby to podporili," dodal Siekel.

"Športové organizácie, najmä Slovenský olympijský výbor, sa vyjadrili, že zákon o Fonde na podporu športu bude predložený poslancami Národnej rady SR. O tejto veci rokovali na poslednom stretnutí aj ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR s prezidentom Slovenského olympijského výboru, preto s otázkami je potrebné obrátiť sa na SOV," zareagoval rezort pre TASR.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
rybar
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies