Soul zvýšil finančný stimul pre emigrantov zo Severu za utajované informácie

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 08:17 • 2 min
Soul zvýšil finančný stimul pre emigrantov zo Severu za utajované informácie

SOUL - Južná Kórea zvýši na štvornásobok výšku finančnej hotovosti, ktorú ponúka ako odmenu utečencom zo Severnej Kórei, ochotným poskytnúť jej utajované informácie o uzavretom diktátorskom režime. Oznámili to dnes juhokórejské médiá.

slovakia

left justify in out

Utečenci zo Severnej Kórei v súčasnosti môžu dostať až jednu miliardu wonov (asi 820.600 eur), ak odhalia užitočné tajomstvá zo svojej vlasti, uviedla juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

 

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie zvýšilo ponuku odmeny, aby podnietilo na útek z krajiny viac vysokopostavených Severokórejčanov. Podľa Jonhapu zverejnený stimul ešte nie je v zákonnej podobe.

 

Emigrantom zo Severnej Kórey, ktorá je medzinárodne izolovaná pre svoje jadrové zbrane a balistický raketový program, predtým ponúkali finančný stimul 150 miliónov wonov.

 

Soul oznámil plánované zvýšenie odmeny prvýkrát po 20 rokoch.

 

"Je dôležité, aby sa táto informácia dostala von, aby sa viac Severokórejčanov rozhodlo odísť," citovala agentúra ministerský zdroj.

 

Hoci pred hladom a útlakom v Severnej Kórei uteká každoročne veľa ľudí, správy o emigrantoch z radov elity sú zriedkavé. Utečenci unikajú najčastejšie na sever cez Čínu.

 

Vlani v auguste emigroval do Južnej Kórey s celou rodinou prvý atašé z ambasády v Londýne, Soul im poskytol vládnu ochranu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies