Soul navrhol predsummitové rozhovory s Pchjongjangom na 29. marca

NETKY.SK • 21 Marec 2018, 07:11 • 2 min
Soul navrhol predsummitové rozhovory s Pchjongjangom na 29. marca

SOUL - Južná Kórea v stredu navrhla, aby sa na budúci týždeň konali rozhovory na vysokej úrovni so Severnou Kóreou s cieľom prediskutovať podrobnosti o nadchádzajúcom summite lídrov oboch krajín.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie navrhnúť rokovania na vysokej úrovni, ktoré by sa konali 29. marca, padlo v úrade juhokórejského prezidenta Mun Če-ina počas druhého stretnutia výboru na prípravu summitu. Návrh čoskoro poputuje do Pchjongjangu.

 

Ako uviedol hovorca Mun Če-ina, Južná Kórea dúfa, že rozhovory na vysokej úrovni sa uskutočnia v dedine Pchanmundžom ležiacej v pohraničnej demilitarizovanej zóne.

 

Šéf juhokórejského Národného bezpečnostného úradu Čong Ui-jong začiatkom marca oznámil dohodu lídrov Severnej a Južnej Kórey na tom, že sa stretnú koncom apríla a zriadia tzv. horúcu telefonickú linku. Pred novinármi vystúpil po tom, ako sa ním vedená delegácia vrátila z dvojdňovej návštevy, v rámci ktorej sa stretla aj s vodcom KĽDR Kim Čong-unom.

 

Severná Kórea podľa jeho slov zároveň jasne potvrdila svoje odhodlanie na denuklearizáciu Kórejského polostrova a vyhlásila, že ak bude zaručená bezpečnosť severokórejského režimu a odstránené vojenské hrozby voči nemu, nebude mať dôvod na to, aby vlastnila jadrové zbrane.

 

Taktiež sa plánuje stretnutie severokórejského vodcu Kim Čong-una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Išlo by o vôbec prvú schôdzku vrcholných predstaviteľov Spojených štátov a Severnej Kórey. Summit by sa mal podľa očakávaní konať v máji.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona