Sopko: Platy kuchárok či školníkov sú aj po zvýšení pod minimálnou mzdou

NETKY.SK • 20 Január 2017, 11:03 • 2 min
Sopko: Platy kuchárok či školníkov sú aj po zvýšení pod minimálnou mzdou

BRATISLAVA - Veľká časť platov kuchárok, upratovačiek a školníkov je stále pod hranicou minimálnej mzdy. A to aj po štvorpercentnom zvýšení platov nepedagogických zamestnancov, ktoré nastalo od nového roku. Upozorňuje na to opozičný poslanec Miroslav Sopko (OĽaNO-NOVA).

slovakia

left justify in out

Poslanec pripomína, že zo zákona musia zamestnávatelia garantovať svojim zamestnancom minimálnu mzdu, školy sú tak nútené hľadať zdroje, ktorými dofinancujú ich platy aspoň na toto minimum. "Je neprijateľné, ak štát v jednom zákone povie, že minimálna slušná odmena za prácu je 435 eur a vzápätí vydá nariadenie, v ktorom povie, že kuchárky si túto najnižšiu slušnú odmenu nezaslúžia. Na jednej strane štát vyhlasuje, že v plnej miere financuje školy a na druhej strane nie je ochotný uvoľniť ani minimálne potrebné množstvo peňazí," uviedol poslanec.

 

Sopko preto vyzýva vládu, aby sa týmto problémom zaoberala. "Musia prijať také riešenia, aby tieto finančné prostriedky mali školy cez normatív hneď k dispozícii a prestali byť tlačené do bezvýchodiskovej situácie," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona