Sopka vyhnala z domovov skoro 20 000 ľudí

NETKY.SK • 31 December 2013, 13:32 • 2 min
Sopka vyhnala z domovov skoro 20 000 ľudí

SINABUNG - Sinabung je jednou z niekoľkých desiatok aktívnych sopiek v Indonézii.

slovakia

left justify in out

Skoro 20-tisíc ľudí muselo opustiť svoje domovy po ďalšom výbuchu sopky Sinabung na severe indonézskeho ostrova Sumatra. Vulkán sa prebudil k životu už pred niekoľkými mesiacmi a v noci na utorok opäť chrlil do ovzdušia lávu a popol. Skaly a prúdy horúcej lávy chrlila sopka až do výšky siedmich kilometrov. Informoval o tom hovorca národného úradu civilnej ochrany Sutopo Purwo Nugroho, podľa ktorého v okolí sopky platí najvyšší stupeň ohrozenia. "Domovy opustilo 19 126 osôb a tento počet ešte vzrastie," povedal s tým, že v päťkilometrovom okruhu okolo vulkánu by sa z bezpečnostných dôvodov nemali nachádzať žiadni ľudia.

Sinabung je jednou z niekoľkých desiatok aktívnych sopiek v Indonézii, ktorá leží v pásme tektonických zlomov známom pod označením Ohnivý kruh. Najnovšia séria erupcií sa začala v polovici septembra, zatiaľ čo v priebehu minulého týždňa sa opäť prebudila i Merapi na Jáve považovaná za najaktívnejšiu sopku v krajine.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona