Sopka Turrialba zaznamenala najsilnejšiu erupciu za dve desaťročia

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 08:53 • 2 min
Sopka Turrialba zaznamenala najsilnejšiu erupciu za dve desaťročia

SAN JOSÉ - Sopka Turrialba v strednej Kostarike zaznamenala vo štvrtok najsilnejšiu erupciu za uplynulých takmer 20 rokov. Stĺp sopečných plynov a popola siahal až do výšky jedného kilometra, oznámila dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vulkanický popol pokryl aj časti kostarickej metropoly San José, vzdialenej približne 50 kilometrov, kde museli uzatvoriť miestne medzinárodné letisko. Úrady začali evakuovať obyvateľov z obcí v okruhu približne 1,6 kilometra od Turrialby, ktorá je vyhľadávanou turistickou destináciou. Uzavreté boli aj všetky prístupové cesty k vulkánu.

 

"Odporučili sme preventívne evakuácie ľudí a malých zvierat," uviedol hovorca kostarického vulkanologického a seizmologického inštitútu.

 

Štvrtková erupcia 3340 metrov vysokej Turrialby bola najsilnejšou od roku 1996. Vlani v októbri sopka po prvý raz za 150 rokov vychrlila aj lávu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies