Sopka Šiveluč na Kamčatke vychrlila sedemkilometrový stĺp popola

NETKY.SK • 12 August 2013, 07:42 • 2 min
Sopka Šiveluč na Kamčatke vychrlila sedemkilometrový stĺp popola

MOSKVA - Ruská najsevernejšie ležiaca aktívna sopka, Šiveluč na polostrove Kamčatka na Ďalekom východe, vychrlila popol do výšky siedmich kilometrov. Oznámila to dnes regionálna kancelária ministerstva pre výnimočné situácie.

slovakia

left justify in out

Sopka vysoká 3283 metrov zvýšila svoju aktivitu v máji 2009, odkedy periodicky chrlí popol do výšky troch až desiatich kilometrov, uviedla agentúra RIA Novosti.

Tentoraz sa mrak popola presúval východným smerom a obišiel neďaleké obývané oblasti, uvádza sa v oznámení s varovaním, aby všetky cestovné kancelárie pôsobiace v regióne neuskutočňovali túry v oblastiach neďaleko sopky. Aj keď súčasná erupcia nepredstavuje bezprostrednú hrozbu pre neďaleké osídlenia, následné spady popola by mohli ohrozovať zdravie a životné prostredie. Na Kamčatke sa nachádza viac než 150 sopiek, do 30 z nich je aktívnych, dodáva RIA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies