Sopka Sinabung vybuchla a usmrtila troch ľudí

NETKY.SK • 21 Máj 2016, 18:17 • 2 min
Sopka Sinabung vybuchla a usmrtila troch ľudí

JAKARTA - Sopka Sinabung na západe Indonézie chrlila dnes mračná horúceho popola, ktoré spôsobili smrť troch dedinčanov a zranili ďalších štyroch obyvateľov vidieka. Informoval o tom hovorca indonézskeho Národného úradu pre riešenie následkov katastrof.

slovakia

left justify in out

Vulkán Sinabung na ostrove Sumatra vystreľoval sopečný popol k oblohe do výšky troch kilometrov. Popol s lávou prúdili dolu svahmi sopky a valili sa smerom na západ, až do rieky.

 

Sopka vysoká 2600 metrov v okrese Karo spala štyri storočia a v auguste 2010 sa prebrala k životu - usmrtila dvoch ľudí a donútila 30.000 obyvateľov ujsť z jej okolia. Erupcia sopky vo februári 2014 zabila 16 ľudí.

 

Všetky obete dnešného výbuchu pracovali na svojich farmách v dedine Gamber, približne štyri kilometre od svahu sopky, teda v nebezpečnej oblasti.

 

Sinabung patrí k vyše 120 aktívnym sopkám v Indonézii, ktorá je náchylná na seizmické otrasy a sopečné erupcie, keďže sa nachádza v tichomorskom Ohnivom kruhu. Je to vlastne oblúk tvorený sopkami a zlomovými líniami okolo základne Tichého oceánu.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona