Sopka Popocatepetl chrlí rozžeravené skaly do výšky jedného kilometra

NETKY.SK • 20 Apríl 2012, 06:59 • 2 min
Sopka Popocatepetl chrlí rozžeravené skaly do výšky jedného kilometra

Sopka Popocatepetl chrlí rozžeravené skaly do výšky jedného kilometra - Svet Mexická sopka Popocatepetl chrlila vo štvrtok rozžeravené skaly do výšky jedného kilometra a úrady varovali, že ešte môže dôjsť k ďalším a ešte silnejším výbuchom. Už niekoľko dn

slovakia

left justify in out

img

Mexická sopka Popocatepetl chrlila vo štvrtok rozžeravené skaly do výšky jedného kilometra a úrady varovali, že ešte môže dôjsť k ďalším a ešte silnejším výbuchom.
      Už niekoľko dní zo sopky stúpajú oblaky popola a vodné výpary a zem v jej okolí sa trasie, informovalo mexické Národné centrum pre prevenciu živelných pohrôm. Piesčitý sopečný popol môže poškodiť motory áut, zablokovať odvodňovacie kanály a zničiť úrodu. Popol a vodné výpary sa dostali do výšky približne 800 metrov nad kráterom a vietor ich začal viať na severovýchod, preč od neďalekého hlavného mesta Mexika.
      Úrady zvýšili tento týždeň úroveň pohotovosti vzhľadom na zvýšenú aktivitu 5450-metrového vulkánu. V posledných rokoch Popocatepetl sporadicky chrlil dym a popol, pričom väčšia erupcia v roku 2000 si vynútila evakuáciu takmer 50.000 obyvateľov v troch okolitých mexických štátoch.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies