Sopka Merapi hučala a chrlila popol, dedinčania bežali do bezpečia

NETKY.SK • 22 Júl 2013, 11:51 • 2 min
Sopka Merapi hučala a chrlila popol, dedinčania bežali do bezpečia

YOGYAKARTA - Stovky ľudí ušli z dedín pri svahoch najnepokojnejšej indonézskej sopky Merapi, keď začala chrliť dym a popol. Informoval o tom dnes hovorca úradu na zmiernenie následkov katastrof, na ktorého sa odvolávala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Sopka Merapi na indonézskom ostrove Jáva začala hučať dnes skoro ráno, pričom na jej kráter zakrytý mrakmi padal hustý lejak. Vulkán vychrlil stĺp tmavočerveného sopečného materiálu do výšky 1000 metrov. Popol spôsobil, že hustý dážď padajúci na niekoľko dedín bol kalný a špinavý. Vystrašení obyvatelia utekali do bezpečia.

Hovorca dodal, že hukot sopky bolo počuť do vzdialenosti 30 kilometrov, ale k erupcii nedošlo a stupeň pohotovosti nebol zvýšený. Sopka Merapi vysoká 2968 metrov je najaktívnejšou z 500 indonézskych vulkánov. Jej posledný veľký výbuch v roku 2010 zabil 347 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona