Sopka Kľučevskaja na Kamčatke začala chrliť dym a popol

NETKY.SK • 11 Október 2013, 11:51 • 2 min
Sopka Kľučevskaja na Kamčatke začala chrliť dym a popol

KAMČATKA - Sopka Kľučevskaja, nachádzajúca sa na ruskom polostrove Kamčatka, dnes začala chrliť mračná dymu a popola po tom, ako sa v danej oblasti vyskytla séria zemetrasení. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Kamčatské bezpečnostné úrady uviedli, že vedci odhadli výšku sopečného mraku na šesť kilometrov. Vulkán, ktorý je so svojimi 4750 metrami najvyšším v Eurázii, leží severne od regionálnej metropoly Petropavlovsk-Kamčatskij a vybuchuje každé dva až tri roky. Sopečná aktivita Kľučevskej prišla v rovnakom čase ako séria zemských otrasov, ktoré vedci zaznamenali pri východnom pobreží Kamčatky za uplynulých 24 hodín. Nie je však jasné, či súvisia s dnešným výbuchom sopky. Otrasy mali magnitúdu 4,4 až 5,1 stupňa.

Epicentrum zemetrasení sa nachádzalo približne 110 kilometrov východne od kamčatskej metropoly v hĺbke 50 až 80 kilometrov. Záchvevy si väčšina miestnych obyvateľov ani nevšimla, rovnako neboli vydané žiadne výstrahy ohľadom možných vĺn cunami.

Úrady turistom odporučili, aby sa nezdržiavali v blízkosti vulkánu. O výbuchu sopky boli informované aj letecké spoločnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies