Sopka Bulusan na ostrove Luzon sa prebudila

NETKY.SK • 21 Február 2011, 13:19 • 2 min
Sopka Bulusan na ostrove Luzon sa prebudila

Sopka Bulusan na ostrove Luzon sa prebudila - Svet Sopka Bulusan na filipínskom ostrove Luzon dnes vychrlila dvojkilometrový oblak popola. Stalo sa tak o 09.

slovakia

left justify in out

img

Sopka Bulusan na filipínskom ostrove Luzon dnes vychrlila dvojkilometrový oblak popola. Stalo sa tak o 09.15 h miestneho času, informovala spravodajská televízna stanica ABS-CBN s odvolaním sa na Filipínsky inštitút seizmológie a vulkanológie (PHIVOLCS).
      Podľa riaditeľa inštitútu Renata Soliduma je popol unášaný juhozápadným smerom k mestu Irosin.
      "Očakávali sme to. Máme prvý stupeň pohotovosti. V tejto fáze je možné, že budeme mať niekoľko naozaj veľmi silných výronov pary. Ľuďom sa stále neodporúča vstup do štvorkilometrovej zóny trvalého ohrozenia," povedal Solidum pre rozhlasovú stanicu dzMM.
      Pilotom všetkých lietadiel odporučil vyhnúť sa  sopke, pretože vulkanický popol by mohol upchať motory. Varoval tiež, že emisie popola by mohli obyvateľom žijúcim v blízkosti sopky zhoršiť ochorenia dýchacích ciest.
      Vedci z PHIVOLCS v nedeľu zaznamenali v blízkosti vulkánu Bulusan za 24 hodín dve sopečné zemetrasenia. V okolí sopky je viacero termálnych prieduchov z ktorých uniká para, no ich aktivita je zatiaľ slabá.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies