Sopka Agung na ostrove Bali je pokojná, no naďalej platí výstraha najvyššieho stupňa

NETKY.SK • 4 December 2017, 06:49 • 2 min
Sopka Agung na ostrove Bali je pokojná, no naďalej platí výstraha najvyššieho stupňa

DENPASAR - Sopka Agung na indonézskom ostrove Bali sa upokojila. Z hory vysokej 3142 metrov stúpal v pondelok len tenký oblak sírnych pár a nebola zaznamenaná žiadna erupcia, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na indonézsky úrad na zmierňovanie následkov prírodných katastrof.

slovakia

left justify in out

Napriek tomu stále platí výstraha najvyššieho stupňa, keďže kráter vulkánu zostáva asi do jednej tretiny naplnený lávou a vysoké riziko ďalších erupcií trvá. Hoci úrady vyhlásili v okolí vulkánu desaťkilometrovú evakuačnú zónu, v jej hraniciach sa stále zdržiava množstvo ľudí. Podľa oficiálnych údajov, na ktoré sa odvoláva agentúra DPA, z približne 100.000 ľudí, ktorí tam žijú, vyhľadalo dočasné prístrešie len okolo 60.000 obyvateľov.

 

Vzhľadom na to, že letecká doprava počas víkendu zápasila s obmedzeniami, na Bali sa stále nachádzajú tisíce turistov. Väčšina z nich pochádza z Austrálie. Aktivita sopky spôsobila minulý týždeň dočasné zatvorenie tamojšieho medzinárodného letiska. Austrálske spoločnosti Airlines Jetstar a Virgin Australia, ktoré museli cez víkend prerušiť svoje lety, ich v pondelok obnovili.

 

Posledný veľký výbuch sopky Agung nastal v roku 1963, keď prišlo o život približne 1100 ľudí. Na indonézskych ostrovoch sa nachádza okolo 130 činných sopiek.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona