ŠOP prináša rady, čo robiť pri strete s medveďom. Útok podľa ochranárov vždy vyprovokuje človek

NETKY.SK • 5 August 2022, 10:19 • 2 min
ŠOP prináša rady, čo robiť pri strete s medveďom. Útok podľa ochranárov vždy vyprovokuje človek

BRATISLAVA - Riziko stretnutia s medveďom je menšie, ak sa človek pohybuje v skupine po vyznačených chodníkoch a počas dňa.

slovakia

left justify in out

Pozornosť treba podľa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) zvýšiť najmä v hustom poraste, na miestach s lesnými plodmi, pri zdochlinách, za zlej viditeľnosti alebo počuteľnosti.

 

V lese si treba všímať stopy, trus a znaky kŕmenia sa medveďom. „Pri obmedzenej viditeľnosti pomôže zvukový prejav, napríklad pískanie, tlieskanie, hlasnejší rozhovor, na základe ktorého má medveď možnosť zareagovať na blížiaceho sa človeka a vyhnúť sa mu," uviedli ochranári.

 

Zo sveta: Hovorili Rusi pravdu? Z tejto veci obviňuje Ukrajinu medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv!

 

img

 

ŠOP ďalej uviedla, že medveď sa zvyčajne snaží ľuďom vyhnúť, niekedy si ich však nemusí všimnúť. Stretnúť sa s medveďom tak nemusí znamenať, že zaútočí. Správanie človeka má vplyv na to, ako bude medveď reagovať. Medvede v poľských Karpatoch podľa ŠOP reagovali útokom alebo agresivitou častejšie voči ľuďom, ktorí boli pri stretnutiach "aktívni". Napríklad, keď sa priblížili, aby si ho odfotili, alebo sa pokúsili medveďa odplašiť.

 

Z domova: Ministerka Kolíkova v netradičnej úlohe modelky. Koho týmto krokom podporila?

 

img

 

Pri nečakanom strete s medveďom na bližšie ako 100 metrov ŠOP odporúča zväčšiť vzdialenosť. Upozorňuje však, aby človek nebežal, mohlo by to u medveďa vyprovokovať prenasledovanie. K medveďovi sa nikdy nepribližujte, a to ani v prípade, že sa zdá byť pokojný. Vyhnite sa pohľadu priamo do očí, pre zviera je to znak agresie," hovoria ochranári. 

 

Útok


V prípade, že by medveď zaútočil, odporúčajú odborníci pasívnu obranu. To znamená ľahnúť si na brucho tvárou k zemi, ramenami a rukami si chrániť hlavu a krk, a ostať bez pohybu, až pokým medveď neodíde. 

 

„Ak vás medveď prevráti, znova sa dostaňte do pôvodnej polohy, aby ste mali brucho a ostatné životné orgány chránené pri zemi," priblížila ŠOP.

 

img

 

Dodali, že medveď väčšinou prestane útočiť, keď zistí, že už človek nie je hrozbou. Aktívna obrana by podľa ŠOP mohla útok predĺžiť a zvýšiť pravdepodobnosť vážneho zranenia.

Najlepším spôsobom, ako odohnať medveďa, je podľa ŠOP sprej na medvede. Treba ho striekať aspoň šesť sekúnd s dosahom minimálne 7,5 metra.

 

Krimi: Ďalší kaskadér na slovenských cestách. Jeho krvné testy šokovali aj políciu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona