Sonde Parker Solar Probe sa podaril rekord: K Slnku sa priblížila viac než všetky iné vesmírne zariadenia

NETKY.SK • 30 Október 2018, 08:03 • 2 min
Sonde Parker Solar Probe sa podaril rekord: K Slnku sa priblížila viac než všetky iné vesmírne zariadenia

MYS CANAVERAL - Nová sonda Parker Solar Probe (Parkerova slnečná sonda) sa v pondelok dostala bližšie k Slnku než ktorékoľvek iné vesmírne zariadenia pred ňou.

slovakia

left justify in out

Sonda odštartovala z kozmodrómu na Myse Canaveral v americkom štáte Florida v auguste a jej cieľom je nasledujúcich takmer sedem rokov z doposiaľ nevídanej blízkosti skúmať slnečnú atmosféru.

 

img

Zdroj: SITA

 

Sonda Parker Solar Probe už v pondelok prekonala rekord vzdialenosti 43 miliónov kilometrov od Slnka, ktorý dosiahla sonda Helios-2 v roku 1976. K Slnku však pôjde ešte bližšie, až kým nepreletí cez jeho korónu alebo vonkajšiu atmosféru. V nasledujúcom týždni sa dostane do vzdialenosti 24 miliónov kilometrov od slnečného povrchu.

 

Sonda Parker Solar Probe podnikne v nasledujúcich siedmich rokoch 24 náletov k Slnku, najbližšie sa k jeho povrchu dostane na vzdialenosť 6,12 milióna kilometrov.

 

img

Zdroj: SITA

 

Až 11,3 centimetra hrubý tepelný štít tejto sondy, vyrobený z uhlíkových kompozitov, bude vystavený teplotám vyšším ako 1300 stupňov Celzia, pričom odolať by mal teplote vyššej ako 1600 stupňov. Sonda sa bude pohybovať rýchlosťou 190 kilometrov za sekundu.

Úlohou sondy je získať nové poznatky o slnečnej atmosfére (koróne) a preskúmať mechanizmy slnečného vetra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies