Sonda Schiaparelli pristátie na Marse nezvládla pre nedostatočné pristávacie zariadenie

NETKY.SK • 26 Máj 2017, 09:34 • 2 min
Sonda Schiaparelli pristátie na Marse nezvládla pre nedostatočné pristávacie zariadenie

BRATISLAVA - Európska vesmírna agentúra (ESA) zverejnila finálnu správu o zničenej sonde Schiaparelli, ktorá sa vlani 19. októbra zrútila na Mars. Odborníci dospeli k záveru, že sonda bola nedostatočne pripravená na pristátie na Marse. Okrem toho vymenovali viacero odporúčaní pre nasledujúcu misiu na Mars.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovanie potvrdilo predbežné závery z novembra, podľa ktorých sonda dostala chybné informácie o polohe zo svojho inerciálneho meracieho systému (IMU), čo odštartovalo skoršie spustenie pristávacieho procesu. Systémové dáta naznačovali, že Schiaparelli sa nachádza pod úrovňou zeme, zatiaľ čo bol vo výške približne 3,7 kilometrov nad povrchom červenej planéty.

 

To spôsobilo, že sa sonda zbavila svojho padáka, na tri sekundy spustila pristávacie rakety a následne sa v rýchlosti 540 kilometrov za hodinu zrútila a zničila. Odborníci si však myslia, že sonda mohla aj po chybných údajoch z IMU úspešne pristáť, ak by boli ostatné prístroje a procesy v poriadku.

 

Podľa nich nebolo pokazené samotné IMU, pričom uviedli viacero možných príčin, medzi ktorými je napríklad nevhodný prístup technikov k detekcii porúch či nedostatočné počítačové modely dynamiky padáka. Pre budúce misie odporučili predovšetkým zapojenie partnerov s väčšími skúsenosťami, ako príklad uviedli Jet Propulsion Laboratory patriace pod americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Schiaparelli bol ďalšou časťou prvej fázy projektu ExoMars (Exobiology on Mars), na ktorom spolupracujú ESA a ruská agentúra Roskosmos. Cieľom sondy bolo otestovať pristávacie zariadenie, ktoré by bolo možné využiť aj v druhej fáze projektu ExoMars. Počas nej plánujú spomínané agentúry v roku 2020 vyslať na Mars robotické vozidlo, ktoré dokáže vŕtať do hĺbky dva metre pod povrch, kde by malo hľadať dôkazy o minulom či súčasnom živote na Marse.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona