Sonda Rosetta vypustila modul Philae ku kométe 67P

NETKY.SK • 12 November 2014, 10:24 • 2 min
Sonda Rosetta vypustila modul Philae ku kométe 67P

BRATISLAVA - Sonda Rosetta Európskej vesmírnej agentúry (ESA) dnes o 10:03 SEČ vypustila modul Philae, ktorý by mal približne o sedem hodín neskôr pristáť na kométe 67P/Churyumov-Gerasimenko.

slovakia

left justify in out

Sonda bola v čase vypustenia modulu vo vzdialenosti 20 kilometrov od kométy, vzdialenosť medzi kométou a Zemou je momentálne 509 miliónov kilometrov. Po vypustení zmenila sonda trajektóriu tak, aby mohla byť s modulom v neustálom rádiovom spojení. V prípade úspešného pristátia sa Philae stane prvým človekom vyrobeným strojom na kométe.

 

Sondu Rosetta vypustila ESA do vesmíru 2. marca 2004, pričom cestou ku kométe absolvovala aj prelety okolo planétok 2867 Šteins (september 2008) a 21 Lutetia (júl 2010). V júni 2011 ju potom technici z ESA uviedli do hibernácie, aby znížili spotrebu jej energie. Z hibernácie sa prebrala tento rok v januári, od polovice marca až do konca apríla potom vedci postupne zapli jednotlivé prístroje a v máji sonda naštartovala svoje motory a začala sa približovať ku kométe. Na obežnú dráhu kométy sa dostala 6. augusta, pričom záverečný približovací manéver trval šesť a pol minúty. Spomínaný modul Philae obsahuje osem prístrojov, ktoré budú skúmať povrch a zloženie kométy.

 

Keďže vedci majú málo informácií o zložení a pevnosti povrchu kométy, kde je navyše slabá gravitácia, existujú obavy, že modul sa od kométy odrazí. Z tohto dôvodu sa v momente pristátia z modulu vysunú úchytné zariadenia, ktoré by ho mali udržať na povrchu kométy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies