Sonda Rosetta ukončí svoju misiu 30. septembra

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 10:50 • 2 min
Sonda Rosetta ukončí svoju misiu 30. septembra

BRATISLAVA - Sonda Rosetta Európskej vesmírnej agentúry (ESA) ukončí svoju dvanásťročnú misiu v piatok 30. septembra, keď narazí do kométy 67P/Churyumov-Gerasimenko.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom predstavitelia ESA s tým, že celý zostup a náraz plánujú zaznamenať kamerami a tiež prístrojmi detekujúcimi chemické zloženie. Kométa 67P, ktorú sonda skúma, sa momentálne nachádza takmer 500 miliónov kilometrov od Slnka a smeruje k obežnej dráhe Jupiteru. Z tohto dôvodu sa množstvo svetla dopadajúceho na solárne panely sondy postupne znižuje, takže má čoraz menej energie na fungovanie jednotlivých prístrojov.


Sondu Rosetta vypustila ESA do vesmíru 2. marca 2004, pričom cestou ku kométe absolvovala aj prelety okolo planétok 2867 Šteins (september 2008) a 21 Lutetia (júl 2010). V júni 2011 ju potom technici z ESA uviedli do hibernácie, aby znížili spotrebu jej energie. Z hibernácie sa prebrala v januári 2014, od polovice marca až do konca apríla potom vedci postupne zapli jednotlivé prístroje a v máji sonda naštartovala svoje motory a začala sa približovať ku kométe. Na obežnú dráhu kométy vzdialenej od Zeme 509 miliónov kilometrov sa dostala 6. augusta, pričom záverečný približovací manéver trval šesť a pol minúty.


Dvanásteho novembra 2014 potom sonda vypustila modul Philae, ktorý pristál približne o sedem hodín neskôr, čím sa stal prvým ľudskou rukou vyrobeným strojom na kométe. Pri pristátí sa mu však nepodarilo vystreliť úchytné zariadenia podobné harpúne, a preto sa odrazil. Na povrch kométy po druhý raz dosadol až o hodinu a 50 minút neskôr, potom sa odrazil ešte raz a po siedmich minútach pristál po tretí raz. Po niekoľkých dňoch sa mu však vybila batéria a prepol sa do hibernačného režimu. Počas krátkeho obdobia fungovania ale stihol na povrchu kométy zaznamenať prítomnosť organických molekúl. Z hibernačného režimu sa prebral až po siedmich mesiacoch a následne sa prostredníctvom Rosetty sedemkrát nakrátko skontaktoval so Zemou. Posledný kontakt s ním vedci nadviazali vlani 9. júla, odvtedy však boli všetky pokusy o komunikáciu neúspešné. Tento rok vo februári jeho misiu oficiálne ukončili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona