Sonda New Horizons odfotila na Plute štyri tmavé škvrny

NETKY.SK • 4 Júl 2015, 13:13 • 2 min
Sonda New Horizons odfotila na Plute štyri tmavé škvrny

BRATISLAVA - Vesmírna sonda New Horizons odhalila na trpasličej planéte Pluto štyri tmavé škvrny, z ktorých každá má priemer približne 500 kilometrov. Škvrny sú jasne vidieť na jednej z dvoch farebných snímok Pluta a jeho mesiaca Chárona, ktoré vznikli kombináciou záberov z dvoch kamier.

slovakia

left justify in out

"Je to pre nás záhada. Nevieme, čo sú tie škvrny zač ani prečo sú približne rovnako veľké a tak pravidelne od seba rozmiestnené. Nevieme sa dočkať, keď to zistíme," uviedol vedúci vedeckého tímu misie Alan Stern zo Southwest Research Institute. Sonda síce tieto škvrny nebude môcť pozorovať priamo počas preletu okolo Pluta 14. júla, dovtedy však na to bude mať dostatok príležitostí. Na nových snímkach je okrem škvŕn jasne vidieť aj rozdiel v sfarbení Pluta a Chárona. To vedcov taktiež prekvapilo, keďže predpokladajú, že obe telesá vznikli kolíziou objektov v ranom štádiu Slnečnej sústavy, a mali by sa preto na seba viac podobať.


Sondu New Horizons s hmotnosťou 478 kilogramov vypustil do vesmíru 19. januára 2006 americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Ide o najrýchlejšiu sondu v histórii vesmírneho výskumu. Vo februári 2007 sa priblížila k Jupiteru, pričom gravitácia planéty ju vymrštila ďalej. Momentálne sa nachádza približne 15 miliónov kilometrov od Pluta a 4,7 miliardy kilometrov od Zeme. Prenos rádiového signálu preto trvá 4,5 hodiny. Sonda by mala okolo Pluta preletieť vo vzdialenosti 12 500 kilometrov, následne sa zameria na objekty v Kuiperovom páse a v roku 2029 by mala opustiť Slnečnú sústavu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona