Sonda MAVEN pozorovala na Marse zvláštnu polárnu žiaru

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 10:00 • 2 min
Sonda MAVEN pozorovala na Marse zvláštnu polárnu žiaru

BRATISLAVA - Vesmírna sonda MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) zaznamenala nad severnou hemisférou Marsu zvláštnu polárnu žiaru, ktorá zasahovala hlboko do atmosféry červenej planéty.

slovakia

left justify in out

Sonda pozorovala túto žiaru celkovo päť dní koncom decembra. Vedci na čele s Bruceom Jakoským z University of Colorado Boulder o tom informovali na 46. Konferencii o výskume planét a mesiacov v Texase.


Hoci polárnu žiaru na Marse už v minulosti zaznamenala sonda nad severnou hemisférou Marsu, v tomto prípade vedcov prekvapilo, ako hlboko v atmosfére k nej došlo. Vysvetlením môže byť skutočnosť, že Mars nemá magnetické pole, a častice smerujúce od Slnka sa preto dostávajú hlboko do atmosféry. Sonda MAVEN okrem toho objavila oblak prachu vo výške od 150 do 300 kilometrov, ktorého prítomnosť vedci nepredpokladali a zatiaľ nevedia, ako sa tam dostal. Možnými zdrojmi prachu sú napríklad atmosféra, marťanské mesiace Fobos a Deimos, slnečný vietor alebo kométy. "Ak tento prach pochádza z atmosféry, tak to znamená, že nevieme o nejakom dôležitom procese," uviedla členka tímu Laila Andersson.


Sondu MAVEN vypustil 18. novembra 2013 z Mysu Canaveral na Floride americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), pričom do vesmíru ju vyniesla raketa Atlas V. Cieľom jej misie je skúmať hornú vrstvu atmosféry Marsu, pričom vedci dúfajú, že vďaka tejto sonde sa im podarí potvrdiť teóriu, že Mars prišiel o väčšinu svojej atmosféry a tiež o tečúcu vodu v dôsledku pôsobenia slnečného vetra. Sonda sa dostala na obežnú dráhu planéty vlani 22. septembra.
Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies