Sonda Cassini dnes absolvuje prvý prelet medzi prstencami a atmosférou Saturnu

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 9:9 • 2 min
Sonda Cassini dnes absolvuje prvý prelet medzi prstencami a atmosférou Saturnu

BRATISLAVA - Vesmírna sonda Cassini dnes absolvuje prvý prelet, počas ktorého sa dostane medzi Saturnove prstence a atmosféru planéty.

slovakia

left justify in out

Sonda sa bude pohybovať rýchlosťou viac ako 110-tisíc kilometrov za hodinu, pričom túto fázu misie by mala odštartovať o približne 11:00 stredoeurópskeho času. Na ochranu pred možnými zrážkami s kamennými či ľadovými časticami jej bude slúžiť veľká anténa, ktorá bude spĺňať úlohu akéhosi štítu. Keďže Cassini bude mať počas letu anténu odvrátenú od Zeme, preruší sa aj rádiové spojenie so sondou.

 

Kontakt by sa malo podariť znovu nadviazať vo štvrtok o približne 9:05 stredoeurópskeho času. Sonda absolvuje počas nadchádzajúcich piatich mesiacov ďalších 21 podobných preletov. Vedci dúfajú, že sa im podarí získať nové informácie o atmosfére planéty a tiež určiť vek jej prstencov. Pri poslednom prelete sonda vnikne priamo do atmosféry, kde 15. septembra zhorí.

Cassini je planetárna sonda určená na prieskum Saturnu, jeho prstencov a mesiacov. Na jej vývoji sa podieľali NASA, Európska vesmírna agentúra (ESA) a Talianska kozmická agentúra (ASI). Cassini, ktorej súčasťou bola aj atmosférická sonda Huygens, vyniesla do vesmíru z mysu Canaveral na Floride raketa Titan IV-B/Centaur 15. októbra 1997. Na obežnú dráhu Saturnu sa dostala 1. júla 2004.

 

Počas jej misie sa jej napríklad podarilo objaviť nový Saturnov prstenec alebo zistiť, že Saturnov druhý najväčší mesiac Rhea má atmosféru tvorenú kyslíkom a oxidom uhličitým. Sonda Huygens pristála 14. januára 2005 na mesiaci Titan a spravila tam približne 700 fotografií, z ktorých sa však na Cassini podarilo odoslať len polovicu. Misia sondy Cassini sa mala pôvodne skončiť už v roku 2008, neskôr ju však predĺžili do roku 2010 a následne až do roku 2017.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona