Sommarugová: Bez Schengenu by sme boli menej chránení pred terorizmom

NETKY.SK • 1 Apríl 2017, 08:42 • 2 min
Sommarugová: Bez Schengenu by sme boli menej chránení pred terorizmom

BERN - Členstvo Švajčiarska v Schengene má zásadný význam v boji proti medzinárodnému terorizmu, tvrdí švajčiarska ministerka spravodlivosti Simonetta Sommarugová. Za nezodpovedných označuje tých ľudí, ktorí by chceli zrušiť Schengenskú dohodu.

slovakia

left justify in out

Hoci Švajčiarsko nie je v Európskej únii, od roku 2008 je súčasťou schengenského priestoru, ktorý tvorí 26 krajín a ľudia sa v ňom môžu slobodne pohybovať bez cestovného pasu.

 

Schengen je ale od začiatku migračnej krízy pod paľbou kritiky, podľa ktorej otvoril svoje dvere vlnám migrantov a umožnil teroristom a ďalším zločincom príliš ľahko sa pohybovať v priestore.

 

Sommarugová v nedávnom rozhovore pre denník Blick zdôraznila, že "kľúčovým prínosom" Schengenu je policajná spolupráca. Tá umožňuje štátnej polícii ľahko a rýchlo skontrolovať, či je podozrivá osoba v záznamoch inej členskej krajiny Schengenu.

 

"Bez Schengenu by sme boli menej chránení pred terorizmom. Nedostávali by sme dôležité informácie," uviedla ministerka.

Poznamenala, že ju šokoval minulotýždňový teroristický útok pred parlamentom v Londýne, kde zahynulo päť ľudí vrátane útočníka. Podľa ministerky sa takýto útok môže odohrať aj vo Švajčiarsku, preto má medzinárodná spolupráca zásadný význam. Doplnila, že hoci Británia nie je v Schengene, je súčasťou dohody o systéme zdieľania informácií.

 

"Nikto nemôže riadiť svoju bezpečnosť osamote," zdôraznila Sommarugová. Ale ani medzinárodná spolupráca nemôže podľa nej úplne zaručiť bezpečnosť v prípade "lacných" teroristických útokov, ako bol ten v Londýne, kde útočník v aute najskôr na Westminsterskom moste narážal do chodcov a potom pred parlamentom pobodal policajta.

 

"Jednotlivec dokáže narobiť veľké škody s minimálnym úsilím," konštatovala. Preto je podľa nej dôležité, aby verejnosť pomáhala úradom a nahlasovala podozrenia na prípady radikalizácie osôb.

 

Momentálne majú švajčiarske úrady pod dohľadom približne 500 ľudí, ktorí prejavujú prostredníctvom internetu sympatie k teroristickej organizácii Islamský štát (IS), a zhruba 60 osôb za to čelí trestnému konaniu, uviedla Sommarugová a dodala, že počet "skutočne nebezpečných ľudí je niekde medzi týmito dvoma údajmi".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies