Somálsky tínedžer prvýkrát prehovoril o svojom lete v podvozku

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 19:26 • 2 min
Somálsky tínedžer prvýkrát prehovoril o svojom lete v podvozku

SAN JOSE - Tínedžer somálskeho pôvodu, ktorý v apríli prežil cestu na Havaj ako čierny pasažier v podvozku lietadla, uviedol, že nastúpil na najbližší let smerom na západ. Podľa svojich slov doteraz sám nemôže uveriť, že cestu prežil.

slovakia

left justify in out

Pätnásťročný Yahye Abdi poskytol prostredníctvom internetu vôbec prvé verejné vyjadrenia o svojom neuveriteľnom, päť a polhodinovom lete, ktorý absolvoval ukrytý v priestore pre kolesá. Letel z kalifornského mesta San Jose na havajský ostrov Maui.
     

Chlapec dal interview kalifornskej televízii KPIX-5 a odvysielané bolo v utorok neskoro večer, informovala tlačová agentúra AP.
     

Somálsky prisťahovalec Abdi ušiel zo svojho kalifornského domu, preskočil oplotenie na medzinárodnom letisku Mineta v San Jose a nepozorovane nastúpil do lietadla. Jeho cieľom bolo dostať sa k matke.
     

Tá žije v Afrike a prvýkrát sa s ňou telefonicky rozprával až v utorok. Rozhovor potvrdila agentúre AP aj samotná matka Ubá Muhammad Abdulíová.
     

Tínedžer cestoval v apríli v podvozku linkového lietadla, ktoré vystúpilo do výšky 11.582 metrov, oznámil už skôr americký Federálny vyšetrovací úrad (FBI). Keď teplota v podvozku klesla na 62 stupňov pod nulou, chlapec stratil vedomie. Prebral sa približne hodinu po pristátí na letisku v Maui a vyliezol na letiskovú plochu, čo zachytili aj bezpečnostné kamery. Lekárska prehliadka ukázala, že nebezpečný let na ňom nezanechal žiadne stopy.
     

Experti sa pozastavujú nad tým, že prežil v podmienkach ako na Mount Evereste - teda pri extrémne nízkych teplotách a nedostatku kyslíka.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies