Somálsko vyhlásilo tri dni smútku za obete mohutnej explózie v Mogadiše

NETKY.SK • 15 Október 2017, 12:23 • 2 min
Somálsko vyhlásilo tri dni smútku za obete mohutnej explózie v Mogadiše

MOGADIŠO - Mohutná explózia bomby uloženej v nákladnom automobile usmrtila v sobotu v somálskom hlavnom meste Mogadišo najmenej 53 ľudí.

slovakia

left justify in out

O novej bilancii výbuchu dnes informovala agentúra AP.

 

Somálsky prezident Mohamed Abdullahi Mohamed dnes vyhlásil v súvislosti s tragédiou trojdňový štátny smútok a podľa agentúry AP sa pridal aj k tisíckam ľudí, ktorí reagovali na výzvu nemocníc a prišli darovať krv pre najmenej 60 ľudí zranených pri výbuchu.

 

Somálska vláda ešte stále oficiálne nezverejnila počet obetí explózie. Mnohí ľudia podľahli svojim zraneniam po prevoze do nemocnice, stav ďalších je veľmi vážny až kritický, takže úrady majú obavy, že bilancia obetí ešte stúpne.

 

K explózii sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale somálske úrady predpokladajú, že ide o samovražedný atentát, ktorý pripisujú islamistickým milíciám aš-Šabáb.

 

"Životy Somálčanov, matiek, otcov, detí, sú im (militantom aš-Šabábu) ľahostajné," uviedol dnes somálsky premiér Hassan Ali Khaire, ktorý poukázal na to, že útočníci sa zamerali na najľudnatejšiu časť Mogadiša a "zabili len civilistov".

 

Somálsky minister informácií Abdirahman Omar vo vysielaní štátneho rozhlasu vyhlásil, že sobotňajší výbuch bol najsilnejší, aký kedy mesto zažilo. Vyzval zjednotiť sa a postaviť sa "nemilosrdným a brutálnym" útočníkom.

 

Agentúra AP dodala, že záchranári v noci nadnes pokračovali v pátraní po všetkých ľuďoch, ktorí mohli výbuch prežiť a sú uväznení pod troskami explóziou vážne poškodeného hotela Safari. AP spresnila, že hotel sa nachádza v blízkosti somálskeho ministerstva zahraničných vecí. Explózia bola taká silná, že tlaková vlna odniesla spred hotela kovové brány aj obranné zátarasy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona