Somálsko má prvý parlament po viac ako 20 rokoch

NETKY.SK • 21 August 2012, 06:28 • 2 min
Somálsko má prvý parlament po viac ako 20 rokoch

Somálsko má prvý parlament po viac ako 20 rokoch - Politika Po viac ako 20 rokoch nestability dnes oficiálne ustanovili somálsky parlament, ktorý má zvoliť nového prezidenta. Slávnostnej prísahy v hlavnom meste Mogadišu sa za prísnych bezpečnostných opatr

slovakia

left justify in out

img

Po viac ako 20 rokoch nestability dnes oficiálne ustanovili somálsky parlament, ktorý má zvoliť nového prezidenta. 
      Slávnostnej prísahy v hlavnom meste Mogadišu sa za prísnych bezpečnostných opatrení Africkej únie okrem poslancov zúčastnili aj predstavitelia OSN. Práve OSN podporovala prechodnú vládu, ktorej osemročný mandát sa dnes skončil. 
      Somálsku chýba stabilná vláda už od roku 1991, kedy sa v krajine rozpútala občianska vojna. Nasledovali dve desaťročia chaosu. 
      Dolná komora nového parlamentu má 275 členov, hornú tvorí 54 zákonodarcov. Do funkcie ich menovali kmeňoví starejší, nominácie schválila výberová komisia. Šesťdesiat poslaneckých miest zostalo neobsadených.
      Zákonodarný zbor čaká okrem zvolenia si predsedu zostavenie volebného výboru pre voľbu nového prezidenta. Ten by mal vymenovať premiéra, ktorý zostaví vládu. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies