Somálski vojaci znovu dobyli prezidentský palác, militantov zahnali

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 09:15 • 2 min
Somálski vojaci znovu dobyli prezidentský palác, militantov zahnali

MOGADIŠO - Somálski vojaci znovu dobyli prezidentský palác v hlavnom meste Mogadišo po tom, čo v utorok prenikli dovnútra militanti a začali krutý boj proti vojakom a členom stráže.

slovakia

left justify in out

Najnovší útok len zdôrazňuje, akou veľkou hrozbou je islamistická extrémistická skupina aš-Šabáb vo východnej Afrike, napísala dnes tlačová agentúra AP.

 

Z prísne stráženého prezidentského komplexu stúpal k oblohe stĺp dymu a bolo počuť hlasné výbuchy a streľbu, keď sa vojaci snažili zahnať votrelcov. Približne po dvoch hodinách boja napísal prezidentský úrad na sociálnu sieť Twitter, že somálske ozbrojené sily bojujúce popri mierových jednotkách OSN zmarili "hanebný útok". K zodpovednosti za útok sa prihlásila skupina aš-Šabáb.

 

Somálsky prezident Hasan Šajch Muhammad nebol v paláci, keď sa útok začal, ale nachádzali sa v ňom premiér a predseda parlamentu. Oznámil to vysokopostavený policajt. Štátni predstavitelia - prezident aj premiér - sú v poriadku, dodal policajt.

 

Prezidentský komplex, v ktorom sa nachádza niekoľko vládnych úradov, bol za posledné roky terčom mnohých útokov militantov napojených na al-Káidu. Je pritom pokladaný za jedno z najbezpečnejších miest v metropole Mogadišo, pretože sa tam nachádza početná ochranka a vojaci.

 

Niektorí militanti zúčastňujúci sa na utorkovom útoku boli oblečení ako vládni vojaci, čo zmiatlo stráže a tie ich vpustili dni. V tom zmätku niektorí vojaci vystrelili aj do svojich druhov, uviedol predstaviteľ somálskej armády z miesta útoku.

 

Išlo o druhý útok na prezidentský palác tento rok, ale militantom sa prvýkrát podarilo prekonať bezpečnostné opatrenia v komplexe a zaujať útočné pozície vo vnútri paláca. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies