Somálski teroristi hrozia ďalšími krvavými útokmi v Keni

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 10:31 • 2 min
Somálski teroristi hrozia ďalšími krvavými útokmi v Keni

MOGADIŠO - Somálski militanti z organizácie aš-Šabáb dnes pohrozili, že podniknú v Keni ešte ďalšie útoky po tom, čo vo štvrtok pri ozbrojenom prepade univerzity v meste Garissa na východe tejto africkej krajiny zabili najmenej 148 ľudí.

slovakia

left justify in out

"Nijaký stupeň ostražitosti ani bezpečnostných opatrení vám nedokáže zaistiť bezpečnosť, prekaziť ďalší útok či zabrániť tomu, aby vo vašich mestách nedošlo k ďalšiemu útoku či krviprelievaniu," uviedla vo svojom vyhlásení na al-Káidu napojená skupina aš-Šabáb.

 

V posolstve určenom kenskej verejnosti sľubuje teroristická skupina dlhú a strašnú vojnu s tým, že mestá Kene sa "zafarbia na červeno od potokov krvi", cituje agentúra Reuters. Pri štvrtkovom útoku na univerzitu v Garisse použili maskovaní útočníci z islamistických milícií aš-Šabáb okrem ručných strelných zbraní aj granáty. Spočiatku strieľali bezhlavo, neskôr prepustili viacerých moslimov a namiesto nich sa začali zameriavať na kresťanov.

 

Celá dráma trvala zhruba 15 hodín a skončila sa smrťou páchateľov. Kenský minister vnútra Joseph Nkaissery dnes podľa stanice CNN bez bližších podrobností informoval, že polícia už zatkla piatich podozrivých.

 

Aš-Šabáb tvrdí, že útok na univerzitu bol pomstou a odplatou za prítomnosť kenských jednotiek v Somálsku a za zlé zaobchádzanie s moslimami na území Kene. Dejisko útoku, mesto Garissa, leží 200 km od hraníc Kene so Somálskom, kde proti miestnym islamistom bojujú v rámci afrických mierových zborov a po boku vládnych jednotiek aj kenskí vojaci.

 

Štvrtková udalosť bola najväčším útokom spáchaným na objekty v Keni od roku 1998, keď al-Káida pri bombovom atentáte na veľvyslanectvo USA v Nairobi zabila vyše 200 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies