Somálski piráti sa v Adenskom zálive pokúsili o únos ďalšej nákladnej lode

NETKY.SK • 9 Apríl 2017, 18:31 • 2 min
Somálski piráti sa v Adenskom zálive pokúsili o únos ďalšej nákladnej lode

DUBAJ - Vyslobodiť sa dnes podarilo všetkých 19 členov posádky z nákladnej lode libanonskej spoločnosti, ktorú vo vodách Adenského zálivu pri Jemene uniesli v sobotu somálski piráti.

slovakia

left justify in out

Námorné úrady dostali v sobotu núdzové volanie s tým, že na loď vezúcu drevo sa nalodili piráti. Plavidlo sa v tom čase nachádzalo asi 120 kilometrov od pobrežia Jemenu.

 

Smerom k unesenej lodi sa vydali posádky z troch krajín (India, Čína, Pakistan). Čínski námorníci sa k lodi dostali dnes nadránom medzi prvými. Piráti z najväčšou pravdepodobnosťou z lode ušli skôr, než sa k nej dostali posily.

 

Pirátom sa námorníkov nepodarilo zajať, pretože sa schovali do bezpečnostnej komory, citovala agentúra AP vyjadrenie námorného experta.

 

Spravodajská stanica BBC napísala, že somálski piráti podnikli prvý únos po päťročnej odmlke v marci. Od vtedy zaznamenali úrady už dva únosy.

 

Hovorca strediska britských námorných obchodných operácií UKMTO v Dubaji, ktoré zároveň koordinuje bezpečnú plavbu obchodných lodí cez Adenský záliv, potvrdil, že všetci z posádky unesenej lode sú v bezpečí a eskortujú ich do bližšie nešpecifikovanej destinácie.

 

Podľa UKMTO ide o sýrsku posádku. Indické ministerstvo obrany však uviedlo, že sú nimi filipínski námorníci. Loď sa podľa indickej strany plavila z Kenangu v Malajzii do Adenu v Jemene.

 

Činnosť somálskych pirátov dosiahla vrchol v roku 2011, keď vykonali 237 prepadov a zajali stovky rukojemníkov. V uplynulých rokoch však pirátstvo pri somálskom pobreží ustalo vďaka zvýšenému hliadkovaniu zo strany členských krajín Severoatlantickej aliancie, Číny, Indie či Iránu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies