Somálskemu technikovi spravodajskej stanice vybuchla v aute nastražená nálož

NETKY.SK • 12 Marec 2017, 10:54 • 2 min
Somálskemu technikovi spravodajskej stanice vybuchla v aute nastražená nálož

MOGADIŠO - Vážne zranenia utrpel dnes v somálskej metropole Mogadišo technik spravodajskej televíznej stanice, ktorému v aute vybuchla nastražená nálož. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na somálskeho novinára stanice Universal TV Abdiazíza Ibrahíma.

slovakia

left justify in out

Podľa neho nálož v aute vybuchla na trhovisku v čase, keď Abdihamíd Karzaj - technik stanice Universal TV sídliacej v Londýne - smeroval do práce. Po výbuchu ho previezli do miestnej nemocnice.

K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil. V krajine však pravidelne útočí islamistická skupina aš-Šabáb.

Somálska republika prakticky prestala existovať ako celistvý štát v roku 1991, keď padol režim diktátora Siada Barrého. Medzinárodné spoločenstvo považuje za jedinú legitímnu vládu federálnu administratívu, ktorá však reálne ovláda len metropolu Mogadišo a niekoľko ďalších okresov. Zvyšok krajiny je pod kontrolou neuznaných úradov, klanov či radikálnych islamistických hnutí.

Jedným z nich je hnutie aš-Šabáb, ktoré má tesné kontakty s medzinárodnou teroristickou sieťou al-Káida. Aš-Šabáb vedie boj proti ústrednej vláde v Somálsku a svojimi výpadmi bráni aj humanitárnym operáciám OSN v krajine.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies